időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

A „hallgatás akciójával” tiltakoztak

MNO
2011.05.28. 16:34

Csaknem háromezren vonultak fel némán szombaton a grúz főváros központjában, hogy a „hallgatás akciójával” tiltakozzanak a csütörtöki tbiliszi tüntetés durva feloszlatása ellen.

A grúz fővárosban az egy hete kezdődött tüntetéseket csütörtökön a rendőrség erőszakkal oszlatta fel a városközpontban. Több tucatnyian megsebesültek, s a belügyminisztérium közlése szerint a tiltakozók két embert, köztük egy rendőrt halálra gázoltak. A tüntetők Miheil Szaakasvili államfő távozását követelték, hevenyészett barikádokat is felállítottak, hogy megakadályozzák a hadsereg csütörtökre, az ország függetlenségének huszadik évfordulójára tervezett felvonulását. A rendőrség könnygázzal, gumilövedékekkel és vízágyúkkal oszlatta fel a parlament előtt demonstráló, gumibotokkal és saját készítésű pajzsokkal felszerelt tömeget.

Most több ezer tüntető – köztük ellenzéki pártok és szervezetek vezetői, jogvédők – csendben vonult fel, karjukon fekete karszalaggal, Sota Rusztaveli költő szobrától egészen a grúz törvényhozás épületéig. A megmozdulás résztvevői üzenetet intéztek az EU képviselőihez, a Grúziában akkreditált diplomáciai testülethez és a nemzetközi jogvédő szervezetekhez, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy „a grúz hatóságuk brutálisan bántak el a békés tüntetőkkel.”

A 2003-as „rózsás forradalommal” hatalomra jutott Nyugat-barát Szaakasvilit ellenfelei azzal vádolják, hogy önkényuralmi rendszert akar a volt szovjetköztársaságra kényszeríteni. A rezsimnek soha nem volt igazi kihívója az ellenzék, amely többször is megpróbálta lemondásra kényszeríteni a vezetést, például az Oroszországgal 2008 augusztuságban vívott rövid háború alatti gazdasági válság idején is.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.