A „hallgatás akciójával” tiltakoztak

Csaknem háromezren vonultak fel némán szombaton a grúz főváros központjában, hogy a „hallgatás akciójával” tiltakozzanak a csütörtöki tbiliszi tüntetés durva feloszlatása ellen.

MNO
2011. 05. 28. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A grúz fővárosban az egy hete kezdődött tüntetéseket csütörtökön a rendőrség erőszakkal oszlatta fel a városközpontban. Több tucatnyian megsebesültek, s a belügyminisztérium közlése szerint a tiltakozók két embert, köztük egy rendőrt halálra gázoltak. A tüntetők Miheil Szaakasvili államfő távozását követelték, hevenyészett barikádokat is felállítottak, hogy megakadályozzák a hadsereg csütörtökre, az ország függetlenségének huszadik évfordulójára tervezett felvonulását. A rendőrség könnygázzal, gumilövedékekkel és vízágyúkkal oszlatta fel a parlament előtt demonstráló, gumibotokkal és saját készítésű pajzsokkal felszerelt tömeget.

Most több ezer tüntető – köztük ellenzéki pártok és szervezetek vezetői, jogvédők – csendben vonult fel, karjukon fekete karszalaggal, Sota Rusztaveli költő szobrától egészen a grúz törvényhozás épületéig. A megmozdulás résztvevői üzenetet intéztek az EU képviselőihez, a Grúziában akkreditált diplomáciai testülethez és a nemzetközi jogvédő szervezetekhez, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy „a grúz hatóságuk brutálisan bántak el a békés tüntetőkkel.”

A 2003-as „rózsás forradalommal” hatalomra jutott Nyugat-barát Szaakasvilit ellenfelei azzal vádolják, hogy önkényuralmi rendszert akar a volt szovjetköztársaságra kényszeríteni. A rezsimnek soha nem volt igazi kihívója az ellenzék, amely többször is megpróbálta lemondásra kényszeríteni a vezetést, például az Oroszországgal 2008 augusztuságban vívott rövid háború alatti gazdasági válság idején is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.