A „jókedv nagykövetét” nem érdeklik a kritikák

A McDonald’s cég részvényesei egyhangúlag elutasították amerikai egészségvédelmi szervezetek felhívását arra, hogy becsüljék fel a gyorséttermi lánc szerepét a gyermekkori elhízásban.

MNO
2011. 05. 20. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ronald McDonald marad, ahol van” – szögezte le határozottan a cég részvényeseinek csütörtöki közgyűlésén Jim Skinner, a vállalat vezetője. A gyorséttermi lánc első embere arra a kezdeményezésre reagált, amely hat amerikai napilapban megjelent egész oldalas felhívás formájában hívta fel a figyelmet az amerikai gyerekek egészségével kapcsolatos aggodalmakra és az elhízottak nagy száma miatt túlterhelt társadalombiztosítási rendszer veszélyeire.

A több mint 550 egészségügyi szakember és egészségvédelmi szervezet által aláírt petíció arra szólította fel a vállalatot, hogy ne reklámozzon magas cukor-, só- és zsírtartalmú ételeket a gyerekeknek. A fiatal generáció védelmét szolgáló petíció azonban nem győzte meg az étteremlánc részvényeseit. „Ez a választás szabadságáról szól, és mi hiszünk a demokratikus útban. Itt egy személyes és egyéni választásról van szó” – utalt arra Skinner, hogy a vásárlók maguk is el tudják dönteni, mi jó nekik, és mi nem. „Ronald McDonald világszerte a McDonald’s és a jókedv nagykövete” – tette hozzá.

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint az országban élő kisgyerekek és kamaszok mintegy 17 százaléka elhízott. A gyermekkori túlsúly következtében jelentősen növekszik a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és egyéb betegségek kialakulásának kockázata. A szakértők arra is rámutattak, hogy az elhízott gyerekekből gyakran elhízott felnőttek lesznek, akiknek kezelése jelentősen megterheli az amerikai egészségügyi rendszert.

A McDonald’s az utóbbi években egyre több kritikát kapott reklámozási stratégiái és a happy meal menükhöz csomagolt gyermekcsalogató ajándékai miatt. Az étteremlánc repertoárja éppen ezért egészségesebb fogásokkal is bővült. A gyerekmenükhöz kínált gyümölcslevek és tej helyett a szülők szódavizet is kérhetnek, az étlapra pedig különböző saláták és zabkásák is felkerültek, ám a kritikusok szerint ezek még mindig nem állják meg a helyüket az egészséges ételek táborában. Szerintük az étteremlánc egyéb harapnivalói is túl sok zsírt, sót és cukrot tartalmaznak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.