A legnagyobb biciklispálya épül

Az ország legnagyobb és legkomplexebb kerékpárospályája épül csaknem másfél hektáros területen Balatonfüreden, jelenleg a 110 millió forintos beruházás befejező munkálatai zajlanak.

MNO
2011. 05. 25. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay Balázs, a parkot üzemeltető Balaton Bike Fest Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy uniós pályázaton 50 millió forintos támogatást nyertek a nemzetközi szintű versenypályákat is magába foglaló létesítmény kialakítására, az építkezés szeptemberben kezdődött. Hozzátette: a 14 ezer négyzetméteres komplexumban sok ezer köbméter föld megmozgatásával több különböző szintű pályát alakítanak ki; a tisztítás, tereprendezés, fakivágás után júniusban felépül az 1200 négyzetméteres úgynevezett dirtpálya (dombos, ugratókkal), ahol 8 méter magas földhegyekről ugrathatnak le a biciklisek. Már elkészült a 2000 négyzetméteres triálpálya, amelynek a nyomvonalán mesterséges akadályokat, sziklákat, farönköket építettek ki.

Elmondta, hogy az akadályok kiépítéséhez és a pályák kialakításához többek között 40 tonna betoncsövet, 124 tonna sziklát, 20 köbméternyi farönköt, 30 óriási gumit használtak fel, s egy mesterséges tavat is építettek. A balatonfüredi bringaparkban szerviz, kölcsönző és elsősegélyhely létesült, a parkot bárki térítésmentesen kipróbálhatja a kerékpártudásának megfelelő szinten.

Szalay Balázs tájékoztatása szerint az idén harmadszor rendezik meg a Balaton bike fesztivált június 22. és 26. között – a kerékpáros-fesztivál tavaly 30 ezer látogatót hozott a városba –, de az új bringaparkban már az idén négy nagy versenyt rendeznek. A Balaton bike fesztivált – amelyre 60 méter hosszú, 3 méter magas és 5 méter széles lelátódomb és egy függőhíd is felépül a pálya felett – élőben közvetíti majd az Eurosport. Az ötnapos versenyre eddig 1500 kerékpáros jelentkezett – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.