A második fél évben valósulhat meg a tartós földhasználat

A családi gazdálkodókat és a hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdálkodókat előnyben részesítő tartós földhasználat az év második fél évében lesz megvalósítható, a meghirdetésre kerülő nyilvános haszonbérleti pályázatok keretében.

MNO
2011. 05. 25. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között ezt válaszolta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arra a kérdésre, mit kíván tenni a minisztérium az állami tulajdonú termőföldek bérbeadása során esetenként felmerülő panaszok megelőzése, illetve orvoslása érdekében. A miniszter arról is informálta a kérdést benyújtó fideszes honatyákat, hogy a birtokpolitikai irányelvek érvényesítését célzó haszonbérleti pályázatok előkészítése a Nemzeti Földalapnál (NFA) jelenleg folyik. Az írásbeli kérdésben foglaltak részleteire a minisztérium az NFA-tól kért tájékoztatást – jelezte a tárcavezető.

Fazekas Sándor emlékeztetett: az állami tulajdonú termőföldek használatára – a korábbi tulajdonosi joggyakorlók által – megkötött haszonbérleti szerződések egy része és a kiadott ideiglenes földhasználati engedélyek tavaly lejártak. A már megkötött haszonbérleti szerződések nyilvános pályázat nélküli megújítására, illetve újabb ideiglenes földhasználati engedélyek kiadására nincs lehetőség.

A termőföldvagyon átadás-átvétele és az NFA által történő felülvizsgálata folyamatban van. Ennek eredményeként tudja majd az NFA meghirdetni a tartós földhasználatot biztosító haszonbérleti pályázatokat, előreláthatóan ez év második felében. Mindaddig az NFA megbízási szerződéssel tesz eleget a termőföld védelméről szóló törvényben foglalt hasznosítási kötelezettségének. Ez a megbízási szerződés legfeljebb ez év október 31-ig szólhat. A miniszter utalt arra: a megbízási szerződések megkötése során az NFA a vonatkozó jogszabályok alapján, illetve a birtokpolitikai irányelvek figyelembevételével megalkotott eljárásrend szerint, egységes módon jár, illetve járt el.

Az NFA bel- és külföldi érdekeltségű haszonbérlők esetében is a hivatkozott eljárásrendet és az ide vonatkozó jogszabályokat követte. Hiszen ezen földhasználók a Magyarországon bejegyzett és a magyar jog hatálya alá tartozó gazdasági társaságok – emlékeztet a miniszter írásbeli válaszában. Hozzátéve: az NFA egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett azokban az esetekben, ahol gazdasági társaságok mellett családi gazdálkodók és élethivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdálkodók is vállalkoztak a megbízás teljesítésére.

Ez utóbbi egyeztető tárgyalások eredménye alapján kötötte meg az NFA a megbízási szerződéseket. A megbízási szerződésekkel összefüggésben Fazekas Sándor szükségesnek tartotta kiemelni, hogy ez csupán átmeneti intézkedés. A jövőre nézve pedig ez földhasználatot nem biztosít, és még kevésbé alkalmas a birtokpolitikai irányelvek következetes érvényesítésére.

A tárcavezető megjegyezte azt is: tekintettel arra, hogy az NFA még nem folytatott haszonbérleti pályáztatási eljárásokat, azaz nem köthetett haszonbérleti szerződéseket, ezért a képviselők kérdésében szereplő jogügyletekkel kapcsolatban a minisztériumhoz nem érkezett panasz. Emellett a tárca – az NFA útján – mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosítására a hatályos jogszabályok figyelembevételével kerüljön sor – tartalmazza Fazekas Sándor írásbeli válasza.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.