A molnár leányát is meg kell hódítani

A Kárpát-medence legügyesebb molnárai mérik össze tudásukat és ügyességüket a szombaton megrendezendő VII. Nemzetközi Molnártalálkozón a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Túristvándi híres vízimalmánál.

MNO
2011. 05. 19. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvény egy rövid időutazáson szeretné bemutatni a régi molnárok munkáját, életmódját, a rájuk jellemző gasztronómiai érdekességeket – mondta Pásztor Csaba főszervező szerdán. A Túr melletti községbe a molnármesterség hazai képviselői mellett Szlovákiából és Romániából várnak hagyományőrző csapatokat, amelyek ügyességi vetélkedőn elevenítik fel az ősi szakma rejtelmeit, illetve a gabona őrléséhez kapcsolódó népi hagyományokat.

Itthonról Borsodnádasd, Békés, Szatmárcseke, Panyola, Gávavencsellő, Cégénydányád és természetesen Túristvándi csapatai vesznek részt a viadalban, de a fesztivál szinte már állandó résztvevői, a gyimesi és a iskei molnárlegények sem hiányozhatnak. Az erőpróbák 11 órakor, a hivatalos megnyitó után kezdődnek: lesz malomkődobás, terményfelszedés zsákba, farönkgurítás, majd váltóversenyen kell a Túr vizét a malomhoz cipelni s meghajtatni vele egy jelképes vízimalomkereket.

A megmérettetés talán legérdekesebb része a molnár leányának meghódítása lesz; az ehhez szükséges csapatzászlókat egy hatalmas platánfa tetejéről, kötéllétrán felmászva kell megszerezniük a versenyzőknek. A malom kulcsát őrző szép molnárhölgy csak a legjobb, legszebb vallomást előadó kérőt engedi fel magához, a szerencsés molnárlovag pedig kitűzheti csapatzászlóját a malomra. Tavaly a gyimesiek nyerték meg az ügyességi versenyt. A rendezvényen a versenyző csapatok öltözetét, bemutatkozásuk ötletességét, az általuk elkészített ételeket, valamint az erőpróbáló ügyességi versenyen elért eredményt független zsűri és a közönség értékeli.

A molnártalálkozó gasztronómiai részében a saját tájegységükről hozott ételekkel készülnek a csapatok, Borsodnádasd emellett külön molnárkalács megsütésére is vállalkozott. A látogatókat egész napos zenei programmal várják, amelyben a nagyrészt népzene kapja a főszerepet: a különböző hagyományőrző csoportok mellett fellép a porcsalmai férfi népzenei énekkar, a fesztivált este Keresztes Ildikó koncertje és gyimesi táncház zárja Túristvándiban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.