A nőkre szeretnék felhívni a figyelmet

Immár negyedik alkalommal írta ki a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség a „Legjobb Női Munkahely” című pályázatát, amelynek célja, hogy rámutasson az esélyegyenlőségi szempontok mellett a nők foglalkoztatásának gazdasági szükségszerűségére is – olvasható a díj internetes oldalán közzétett pályázati felhívásban. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/780192" target="_blank">• Nincs mitől félniük a magyar nőknek</a></strong>

MNO
2011. 05. 08. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországon működő vállalatok két kategóriában, május 31-ig pályázhatnak a 2010-es év legjobb női munkahelye címre. A díjat a 20-250 munkavállalót foglalkoztató közepes, valamint a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok között osztják ki. A pályázatban a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség együttműködő partnere a Parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI).

A pályázatok elbírálásánál fontos szempont többek között, hogy az adott munkahely mennyire teszi lehetővé a munka és a magánélet összeegyeztetését, mennyire tisztességesek a munkafeltételek, biztosított-e az előremenetel, és a készségek fejlesztése. A Legjobb Női Munkahely 2010 díjakat várhatóan júniusban adják át. A korábbi díjazottak között van például az ELMŰ Nyrt., a Zalavíz Zrt., az SAP Hungary Kft., a Microsoft Magyarország, a Fővárosi Gázművek Zrt. és a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt.

A pályázat kiírásával a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség szeretné felhívni a vállalatok figyelmét arra, hogy a nők munkahelyi integrációja a versenyképesség szempontjából stratégiai kérdésnek tekintendő, emellett fel kívánja térképezni a Magyarországon működő vállalatok körében a humán-erőforrás stratégián belül az esélyegyenlőség megvalósítására tett intézkedéseket. A szövetség azt is célul tűzte ki, hogy előmozdítsa a nők munkaerő-piaci integrációjára és karriertervezésére irányuló legjobb gyakorlatok megismertetését, és tanácsot adjon az esélyegyenlőség megvalósítására irányuló stratégiák és intézkedések kidolgozásában az abban érdekelt vállalatok számára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, idei első negyedéves foglalkoztatási és munkanélküliségi adatai szerint Magyarországon a 15-64 éves korosztályban 1 millió 987 ezer férfi – ez csaknem 60 százalékos foglalkoztatási rátát jelent –, és 1 millió 715 ezer nő állt alkalmazásban. A nők foglalkoztatási rátája a férfiakénál 10 százalékponttal volt alacsonyabb. A munkanélküliségi ráta a nőknél 11,2, a férfiaknál 12,1 százalék volt január-márciusban ugyanebben a korosztályban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.