A sport került terítékre Brüsszelben

A magyar európai uniós elnökség legfontosabb sport témájú hivatalos eseménye zajlott Brüsszelben, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára, Czene Attila elnökletével. Az EU Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsa (OIKST) ülésén az uniós tagállamok sportminiszterei megvitatták a magyar elnökség által előkészített sportszakmai dokumentumokat, s elfogadták az Európai Unió Sport Munkatervét.

MNO
2011. 05. 21. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkatervet a magyar elnökség az Európai Bizottság, illetve az uniós tagállamok egyetértése mellett dolgozta ki, elfogadása a soros elnökség legjelentősebb sikere a sportügyek területén – áll a NEFMI közleményében. Az elkövetkező három évben sportszakmai tekintetben a munkaterv prioritásai és cselekvési területei mentén zajlik majd az uniós szintű munka.

A munkaterv sikeréhez jelentősen hozzájárult az idén februárban Budapesten megrendezett sport fórum, illetve a sportért felelős uniós miniszterek gödöllői informális ülése. A találkozókon megfogalmazott alapelveket most a tagállamok sportminiszterei formális keretek között is megerősítették.

A lisszaboni szerződés elfogadásával a sport olyan szakmai területté vált, amelyen az Európai Unió megfelelő indokoltság esetén, a közös uniós érdeket szem előtt tartva önállóan is felléphet. A sporttal kapcsolatos általános intézkedések természetesen továbbra is nemzeti hatáskörben maradnak. Azokat a területeket, amelyeken kimutathatóan létezik uniós többletérték, az Európai Bizottság 2011. január 18-án elfogadott közleménye gyűjtötte össze.

A magyar elnökség által kidolgozott munkaterv a közleményen alapulva a tagállami prioritásokat előtérbe helyezve fekteti le az uniós fellépések irányvonalait.

A tanácsülés másik meghatározó témája a sportfogadások problematikája volt. A témában elhangzó miniszteri felszólalások egyöntetűen azt hangoztatták, hogy a sportmozgalom jövője és a sport fenntartható finanszírozása szempontjából nem nélkülözhetik a kiemelt figyelmet a sportfogadások körül zajló sajnálatos események.

Az online fogadások sporthoz kötődő aspektusai a sportmozgalommal szoros együttműködést igényelnek, a kérdést a soron következő lengyel elnökség is napirenden tartja majd.

A tanácsülés zárásaként Czene Attila sportért felelős államtitkár tájékoztatást adott az uniós sportminisztereknek a magyar elnökség alatt megszervezett informális sportminiszteri értekezlet, a nemzetközi sportszervezetekkel folytatott strukturált párbeszéd, illetve a WADA alapító tanácsa ülésének fejleményeiről. Az OIKST befejezésével a magyar EU-elnökség a sport területén sikerrel teljesítette a célkitűzéseket. Az elnökségi félévet lezáró informális sportigazgatói ülést 2011. június 27-28-án, Gödöllőn rendezik – zárul a közlemény.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.