A választások miatt nem tüntethetnek a fiatalok

Nem vonulhatnak utcára a hét végén az ország kilátástalan helyzete miatt tüntető spanyol fiatalok. A tiltó rendelkezésről a központi választási hivatal határozott csütörtökön este.

MNO
2011. 05. 20. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület péntekre virradó éjjel kiadott közleményében azzal indokolta ezt a döntést, hogy a demonstrációk megzavarhatják a vasárnapi önkormányzati és regionális választások menetét, illetve befolyásolhatják a szavazókat a döntésben. A hivatal szerint a választójog ebben az esetben a gyülekezési és a tüntetéshez való jog felett áll. A tilalom nem vonatkozik a pénteki napra.

Spanyol fiatalok már hatodik egymást követő napja adnak hangot elégedetlenségüknek Madridban és az ország több nagyvárosában. Az „Igazi Demokráciát Most!” szlogent hangoztató 15-M (május 15-i) nevű tiltakozó mozgalom arra buzdította a polgárokat, hogy szombaton ismét menjenek ki az utcára, és tüntessenek a politikai és szociális reformokért. Az aktivisták ezenkívül azt is kérték a lakosságtól, hogy egyik nagy pártra – a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az ellenzéki Néppárt (PP) – se szavazzanak. A madridi Puerta del Sol téren tartózkodó demonstrálók füttykoncerttel fogadták a választási hivatal döntését.

A spanyol főváros szívében található téren csütörtök éjjel több ezren gyűltek össze, tiltakozva a gazdasági válság és a magas munkanélküliség ellen. „Demokráciáról beszélnek, de ez nem az!” – skandálták a tüntetők. Spanyolország más városaiban, többek között Barcelonában, Valenciában, Bilbaóban és Santiago de Compostelában is voltak utcai megmozdulások. A tüntetéseket interneten keresztül szervező 15-M múlt vasárnap, azaz május 15-én (innen a mozgalom neve) 50 városban hirdetett demonstrációt, és a mozgalom neve gyakorlatilag máról holnapra az egész országban ismertté vált.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő megértéssel nyugtázta a demonstrálók követelését. Mint mondta, „megvan az okuk az elégedetlenkedésre”, és a politika szereplőinek oda kell rájuk figyelni. A miniszterelnök ugyanakkor arra kért minden fiatalt, hogy vegyen részt a vasárnapi választásokon. „Csak az képes valamit megváltoztatni, aki elmegy szavazni” – fogalmazott Zapatero. Az ibériai országban a gazdasági válságnak a fiatalok a legnagyobb vesztesei: a 25 év alattiak körében a 40 százalékot is meghaladja a munkanélküliség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.