A világ élelmiszer-termelésének egyharmada kárba vész

A világ élelmiszer-termelésének egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna élelem megy kárba évente világszerte – közölte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

MNO
2011. 05. 12. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A korlátozott természeti erőforrásokkal számolva hatékonyabb lenne az élelmiszer-veszteség csökkentése, mintsem a termelés növelése, hogy el lehessen látni a világ egyre növekvő lakosságát” – olvasható a FAO legfrissebb jelentésében. Az ENSZ szakosított szervezete szerint az évente elpocsékolt vagy kárba veszett élelmiszer mennyisége több mint a világ gabonatermelésének a fele, miközben mintegy 925 millió ember éhezik világszerte.

A jelentés szerint a fejlődő országokban az élelmiszer-veszteség többségét a vetemény megsemmisülése és az elégtelen infrastruktúra okozza. A fejlett országokban viszont leginkább a kiskereskedők és a vásárlók dobják a szemétbe a még fogyasztható állapotban lévő élelmiszereket. Európában és Észak-Amerikában a vásárlók fejenként 95-115 kilogramm élelmiszert dobnak ki évente.

A FAO jelentéséből kiderül, hogy a kereskedelem túl nagy figyelmet fordít az élelmiszerek megjelenésére, jóllehet a vásárlókat a külalak nem zavarja, amíg a termény ízletes és biztonságosan fogyasztható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.