A világ legnagyobb pálinkásüvegéből mérik a nedűt

A világ legnagyobb pálinkásüvegéből kínálják az ágyas pálinkát szombaton a Pest megyei Újszilváson, az ország egyetlen ágyaspálinka-fesztiválján.

MNO
2011. 05. 20. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kovácsoltvas állványra helyezett 54 literes üveggömbből 2700 pohárnyi ágyas szilvapálinkát mérnek ki vörösréz csap segítségével – mondta el az MTI-nek Bolyhos Zoltán vállalkozó, a hatodik újszilvási ágyaspálinka-fesztivál szervezője, hozzátéve, hogy „a művelethez szükséges legrövidebb idő eddig 1 óra 9 perc volt”.

Ezen a vidéken hagyománya van a pálinkafőzésnek, vállalkozássá azonban csak a Bolyhos és Fia vált – mondta a szervező. A pálinkafőzéssel 1994 óta foglalkozó család neve ma már az ágyas pálinka szinonimája, különlegességeik közé tartozik többek között a maguk aszalta gyümölcsből készült ágyas cigánymeggy vagy az Irsai Olivér szőlőpálinka.

Bolyhos Zoltán azt is elárulta, mitől ágyas a pálinka: a gyümölcspálinkát legalább három hónapig együtt kell érlelni a gyümölccsel együtt, 100 liter pálinkához legalább tíz kiló érett, vagy legalább öt kiló aszalt gyümölcsöt kell felhasználni.

A fesztiválon az idén tizenhat olyan vállalkozás mutatkozik be, amelynek Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel elismert terméke van, így a látogatók az ágyas pálinka mellett mézzel, vadas szalámival, mangalica-szarvasos kolbásszal és növényi pástétomokkal is találkozhatnak. A főzőverseny is a kiállított termékekhez kapcsolódik, mert egyet közülük fel kell használni alapanyagként; a megméretésen 50 csapat kétezer tagja vesz részt. A kóstolók és a vásár mellett kulturális programok és törkölyzsáktoló verseny is várja a látogatókat.

A fesztivált a rendezvény fővédnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mellett Czerván György államtitkár köszönti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.