A kovácsoltvas állványra helyezett 54 literes üveggömbből 2700 pohárnyi ágyas szilvapálinkát mérnek ki vörösréz csap segítségével – mondta el az MTI-nek Bolyhos Zoltán vállalkozó, a hatodik újszilvási ágyaspálinka-fesztivál szervezője, hozzátéve, hogy „a művelethez szükséges legrövidebb idő eddig 1 óra 9 perc volt”.
Ezen a vidéken hagyománya van a pálinkafőzésnek, vállalkozássá azonban csak a Bolyhos és Fia vált – mondta a szervező. A pálinkafőzéssel 1994 óta foglalkozó család neve ma már az ágyas pálinka szinonimája, különlegességeik közé tartozik többek között a maguk aszalta gyümölcsből készült ágyas cigánymeggy vagy az Irsai Olivér szőlőpálinka.
Bolyhos Zoltán azt is elárulta, mitől ágyas a pálinka: a gyümölcspálinkát legalább három hónapig együtt kell érlelni a gyümölccsel együtt, 100 liter pálinkához legalább tíz kiló érett, vagy legalább öt kiló aszalt gyümölcsöt kell felhasználni.
A fesztiválon az idén tizenhat olyan vállalkozás mutatkozik be, amelynek Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel elismert terméke van, így a látogatók az ágyas pálinka mellett mézzel, vadas szalámival, mangalica-szarvasos kolbásszal és növényi pástétomokkal is találkozhatnak. A főzőverseny is a kiállított termékekhez kapcsolódik, mert egyet közülük fel kell használni alapanyagként; a megméretésen 50 csapat kétezer tagja vesz részt. A kóstolók és a vásár mellett kulturális programok és törkölyzsáktoló verseny is várja a látogatókat.
A fesztivált a rendezvény fővédnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mellett Czerván György államtitkár köszönti.
(MTI)
Gondban a rendszer a megújulók miatt