Akár a hadsereget is igénybe vennék a határ lezárásához

Elképzelhető, hogy Ausztria szükség esetén átmenetileg visszaállítja a határellenőrzést az olasz határon az észak-afrikai menekülthullám miatt – mondták csütörtökön osztrák kormánytagok.

MNO
2011. 05. 12. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter csütörtökön a Kurier című lap internetes kiadásának kifejtette, hogy már jelenleg is „megerősített ellenőrzés” van az osztrák–olasz határtérségben. Hosszabb ideig tartó határellenőrzésre csak szükség esetén kerülhet sor, de jelenleg nem áll fenn ilyen helyzet – tette hozzá. Michael Spindelegger külügyminiszter korábban, a kormány keddi ülése után szintén azt mondta, hogy Ausztria bevezethet időleges ellenőrzést, ahogy a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság alkalmával is tette.

Kedden döntés született arról, hogy a Világgazdasági Fórum júniusi regionális találkozója alkalmával bevezetnek ilyen ellenőrzést. A schengeni belső határok teljes visszaállítását ugyanakkor elutasította Spindelegger. „Időlegesen igen, teljesen nem” – összegezte a schengeni vitával kapcsolatos álláspontot.

A belügyminiszter csütörtökön arra is kitért, hogy a hadsereg segítségét is igénybe akarja venni, ha „menekülthullám indul meg” Ausztria felé. Mikl-Leitner felvetette, hogy erre a hadseregnek az osztrák–magyar, illetve az osztrák–szlovák határtérségben jelenleg teljesített segédszolgálata jelenthet példát. Norbert Darabos védelmi miniszter ugyanakkor kizárta, hogy az olasz–osztrák határon is ilyen feladatkört kapjon a katonaság. Hangsúlyozta, hogy a kelet-ausztriai – kizárólag járőrözésre és a rendőrség riasztására korlátozódó – segédszolgálat az év végén véget ér.

Johanna Mikl-Leitner ismételten annak a véleményének adott hangot, hogy Olaszországnak a határain belül kell kezelnie a menekültkérdést. Olaszországban az ezer főre jutó menekültkérelmek száma 0,1, míg Ausztriában 1,3 – hangsúlyozta. Ausztria is éveken át volt az Európai Unió külső határa, és „éveken át egyedül viselte” a menekült- és bevándorlóáradatok terhét – fogalmazott a miniszter.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.