Angliában és Amerikában gyűjtenének fegyvert az Ezredes ellen

A líbiai felkelők vezetője szerint még több fegyverre van szükségük a kormányerők ellen folytatott harcukhoz.

MNO
2011. 05. 12. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Musztafa Abdel-Dzsalíl, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője csütörtökön Londonban kért további segítséget David Cameron brit kormányfőtől és William Hague külügyminisztertől. A tárgyalást követő sajtóértekezletén Abdel-Dzsalíl elmondta: Kadhafinak nehézfegyverzete van, a felkelőknek olyan könnyűfegyverekre van szükségük, amelyek ugyan nem egyenértékűek Kadhafi arzenáljával, de ezekkel a líbiai nép bátorságát figyelembe véve bizonyos egyensúly alakulhat ki.

A brit kormány egyelőre csak éjjellátó készülékeket, felszereléseket és golyóálló védőöltözékeket ajánlott fel. Bár Nagy-Britannia – ellentétben Franciaországgal és Olaszországgal – nem ismerte el az ÁNT-t Líbia egyetlen legitim vezetőtestületének, Camaron azt javasolta Abdel-Dzsalílnak, hogy a bengázi székhelyű tanács nyisson állandó képviseletet Londonban.

Eközben Washingtonban bejelentették, hogy pénteken Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Tom Donilon Mahmúd Dzsibrilt, az ÁNT diplomáciájának a vezetőjét fogadja a Fehér Házban.

A közlemény szerint Dzsibril a washingtoni kormányzat más magas rangú tisztségviselőivel is találkozik, de arról nem tett említést, hogy Obama elnökkel is tervbe vettek volna egy találkozót. Dzsibril szerdán az amerikai fővárosban John Kerry szenátorral, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnökével tárgyalt. Kerry közölte: egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy a líbiai állam és Kadhafi befagyasztott kinnlevőségeinek a fejében a felkelők hitelekhez juthatnak a folyó kiadások fedezésére és a katonai műveletek finanszírozására.

„Teljes szívvel támogatom a február 17-i forradalmat”

Líbiának az Egyesült Arab Emírségekhez akkreditált katonai attaséja csütörtökön bejelentette, hogy a felkelők oldalát választja. „Bejelentem elválásomat a rezsimtől és teljes szívvel támogatom a február 17-i forradalmat” – jelentette be az al-Arabíja hírtelevízióban Amar Bilkaszem. A légierő dandártábornokának hajtókáján a felkelők zászlajának kitűzőjét viselte. „Közeli a győzelem” – mondta a katonai attasé.

Moamer Kadhafi líbiai vezető sok híve már a felkelés első napjaiban hátat fordított a rezsimnek, többek között külügyminisztere, a Nagy-Britanniába távozott Musza Kusza.

Új kormánytagokat neveztek ki

A líbiai felkelést vezető Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) csütörtökön bejelentette, hogy új „minisztereket” nevezett ki. A lázadók „kormányának” tizenöt tagja van. Ezúttal kinevezték a külügyekért felelős miniszterelnök-helyettest Ali al-Iszávi személyében, aki – Líbia újdelhi nagyköveteként – azon diplomaták egyike volt, akik elsőként pártoltak el a Kadhafi-rezsimtől, és álltak át a felkelők oldalára. A kulcstárcák közül a belügyit egy volt bíró és ügyész, Ahmed ad-Darrat kapta meg, míg védelmi miniszterré Dzsalál ad-Dgelit nevezték ki. Emellett döntöttek a közlekedési, a kulturális, a környezetvédelmi, a szociális ügyeket irányító szaktárcák vezetőinek a személyéről is.

Az ÁNT-t február 27-én hozták létre. Vezetője Musztafa Abdel-Dzsalíl, aki egykor Kadhafi egyik minisztere volt, majd a felkelés élére állt. A bengázi székhelyű testületet eddig Franciaország, Olaszország, Katar és Gambia ismerte el Líbia egyetlen legitim vezetőtestületének

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.