Átalakítják a gyakornoki rendszert

Megújul a mérnökképzés Győrben a jövő tanévtől; még inkább a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt – mondta Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora.

MNO
2011. 05. 19. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez azt jelenti, hogy a hallgatók az eddiginél több időt töltenek gyakorlaton, illetve ismereteik egy részét ilyen közegben fogják megszerezni – jelezte a rektor, aki hozzátette: ettől azt várják, hogy motiváltabbak lesznek a diákok. Közlése szerint az Audival közösen alakítják át az egyetem gyakornoki rendszerét, amelynek keretében fél évet tölthetnek cégeknél a hallgatók. A cél az, hogy a németországi duális mérnökképzés tapasztalataira alapozó és ahhoz hasonló szisztéma jöjjön létre. A reformba minden, a szférában tevékenykedő vállalkozást szívesen bevonnak.

Szekeres Tamás hozzátette: a koncepciót – amelyet felmenő rendszerben valósítanának meg – augusztus végén fogadhatja el az egyetem szenátusa. Elsősorban a járműiparhoz kapcsolódó alapképzésben vezetnék be az új rendszert, „mert ott van égető szükség erre”, és a tapasztalatok tükrében döntenek majd az esetleges kiterjesztésről.

A rektor kitért arra, hogy a gépiparban számos olyan üzem tevékenykedik Győr körzetében, amely világszínvonalú technológiát használ, így a diákok ezeknél a cégeknél olyan műszereket, eljárásokat ismerhetnek meg, amilyeneket máshol Magyarországon nem vagy csak nagy nehézségek árán tanulmányozhatnának működés közben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.