Az ukránok „megmagyaráznának egyet s mást” a magyaroknak

Ukrajna hallgatása az új magyar állampolgársági törvény elfogadása kapcsán egyáltalán nem jelenti azt, hogy Kijev megengedi Budapestnek a belügyeibe való beavatkozást – írta csütörtökön a 2000 című ukrán hetilap online kiadása.

MNO
2011. 05. 19. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kijevben szerkesztett kiadvány írása Németh Zsolt külügyi államtitkárnak az illetékes parlament bizottságoknak a magyar állampolgárság felvételével gyanúsított kárpátaljai magyarokat ért titkosszolgálati zaklatásokat vizsgáló ülése után tett sajtónyilatkozatára reagált.

A lap idézte egyebek mellett a politikus azon kijelentését, amely szerint a kárpátaljai magyarokat ért incidensek az ukrán titkosszolgálathoz köthetők, és a magyar fél ezeket törvénysértőnek tartja, úgy vélve, hogy az ilyen eljárás nem pusztán az ukrán belső törvényeket, hanem a nemzetközi jogot is sérti, s hogy Ukrajnának ezt a tevékenységet fel kell függesztenie.

A külügyi államtitkárnak arra a megállapítására reagálva, hogy Magyarország a történtekre magyarázatot és megfelelő jogorvoslatot is vár az ukrán féltől, a cikk megjegyzi, hogy talán valóban ideje lenne egy s mást „megmagyarázni” Budapestnek.

„Az ugyanis, hogy Ukrajna nem küldött Magyarországnak hivatalos tiltakozó jegyzéket, és nem emelt kifogást az új magyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatban – helyes módon magyar belügynek tekintve a kérdést –, egyáltalán nem jelenti azt, hogy Kijev meg fogja engedni Budapestnek a belügyeibe való beavatkozást. Még kevésbé fog megengedni hasonló hangnemet és szemtelen viselkedést ilyen magas hivatalos szintről” – írja a hetilap, amely végezetül azt kérdezi, hogy vajon az ukránok folytatják-e „büszke hallgatásukat”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.