Bezárták a gyerekeket és kamerázták őket

A kecskeméti Juhar Utcai Szakszolgálati és Gyermekvédelmi Intézmény állásából felfüggesztett igazgatónője, valamint 25 munkatársa ellen emelt vádat az ügyészség, mert a vádirat szerint hosszabb-rövidebb időre nyolc gyermeket és négy fiatal felnőttet zártak be egy rácsos ablakú, bekamerázott dühöngőszobába.

MNO
2011. 05. 12. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróságnak benyújtott vádirat szerint az ügyészség soron kívüli eljárást indítványoz az ügyben. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott igazgatónő – akit 2007 augusztusában neveztek ki a megyei önkormányzat fenntartásában lévő intézmény élére – egy 2007 novemberi tantestületi ülésen közölte az intézmény dolgozóival, hogy a gondozott gyermekek és fiatal felnőttek „indulati kitöréseinek” kezelésére létrehoznak egy elkülönítőhelyiséget.

A vádhatóság szerint a helyiséget a szakhatóságok által kiadott működési engedélyt figyelmen kívül hagyva alakították ki. A gyermekvédelmi törvény szerint csak a speciális gyermekotthonokban lehetséges – szigorú feltételek mellett – a gyermekek személyes szabadságának korlátozása, ha saját vagy mások életét, egészségét veszélyeztetik.

Speciális gyermekotthon három van az országban, a kecskeméti intézmény nem tartozik közéjük. A vádirat szerint az igazgatónő és vele együttműködő társai 2007. november elejétől 2010 januárjáig nyolc, az intézmény gyermekotthoni részlegében elhelyezett 18 év alatti gyermeket és négy utógondozott fiatal felnőttet akadályoztak, illetve korlátoztak személyi szabadságukban. A vádlottak között az intézmény több nevelője, pedagógusa, szakasszisztense szerepel, de van közöttük, aki csak közhasznú munkásként dolgozott az intézményben.

A vádhatóság az igazgatónőt mint felbujtót nyolcrendbeli, 18. életévét be nem töltött személy sérelmére személyi szabadság folytatólagosan elkövetett megsértésével, illetve négyrendbeli, személyi szabadság folytatólagosan elkövetett megsértésével vádolja. A többi 25 vádlott ellen is személyi szabadság tettesként vagy társtettesként elkövetett megsértése miatt emelt vádat az ügyészség. Egy feljelentés után 2010 februárjában indult ügyészségi nyomozás és önkormányzati vizsgálat a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által fenntartott, fogyatékosokat és állami gondozottakat foglalkoztató kecskeméti Juhar utcai intézményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.