Biztonságosabb lesz a víz

Biztonságosabbá válhat Miskolc vízbázisa, a borsodi megyeszékhely uniós és hazai forrásból 334,5 millió forintot nyert a sérülékeny bükki karsztok szennyeződésének kiszűrésére, a vízminőség megőrzésére – mondta Pfliegler Péter, a város alpolgármestere sajtótájékoztatón szerdán.

MNO
2011. 05. 25. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miskolc a bükki karsztból nyeri ivóvízszükségletének jelentős hányadát, a vízbázis 2006 júniusában szennyeződött, korlátozást vezettek be, a vízbázis védelme emiatt is elodázhatatlanná vált – emlékeztetett az alpolgármester. Öt évvel ezelőtt több mint kétezren betegedtek meg a szennyezett víztől, és csaknem kétszáz ember került kórházba emiatt. A borsodi megyeszékhely a vízbázis védelmére uniós forrásra és a kohéziós alapból pályázott, és nyert 334 millió 567 ezer forintot, a projekt 2012 májusában zárul.

Vojtilla László, a városi önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Mivíz Kft. ügyvezető igazgatója és Gondár Károly, a projekt kivitelezését megnyert Smaragd-GSH Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: olyan észlelőkutakat, monitoringállomásokat és egyéb létesítményeket építenek a bükki karszt térségébe, amelyek időben jelzik, ha a vízbázisba szennyező anyag kerül, és ezáltal megelőzhetővé válhat a 2006-os természeti baj. Pfliegler Péter közölte: a projekt megvalósulása után biztonságosabb lesz Miskolc vízbázisa a jelenben és a jövőben egyaránt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.