„Cigányok és muzulmánok kezére juttatnák a várost”

Ellentámadásba lendült az olasz miniszterelnök, hogy megakadályozza a baloldal milánói győzelmét a helyhatósági választások második fordulójában.

MNO
2011. 05. 21. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Silvio Berlusconi pártjának, a Szabadság Népének (PDL) polgármestere az első fordulóban jelentősen lemaradt baloldali kihívója mögött. A kormányfő a közszolgálati tv-adókon pénteken este sugárzott videoüzenetében kijelentette: esze ágában sincs, hogy Milánót átengedje „erőszakos szélsőbaloldaliaknak, akik vörös zászlókat lengetve juttatnák a várost cigányok és muzulmánok kezére”.

„Berlusconi megszállja a televíziót” – ezzel a szalagcímmel reagáltak olasz lapok szombaton a miniszterelnök offenzívájára, amely csaknem minden közszolgálati adó mellett több, magánkézben lévő tv-csatornán is látható volt. „Itáliában olyan állapotok uralkodnak, mint Fehéroroszországban” – kommentálta a történteket Pierluigi Bersani, a baloldali Demokrata Párt (PD) elnöke.

Az ellenzék soraiban főként Berlusconi átfogó tv-kampánya váltott ki felháborodást. A 74 éves olasz kormányfő a tulajdonában lévő Mediaset konszern révén ellenőrzése alatt tartja a három legnézettebb kereskedelmi tv-adót (Canale 5, Italia 1, Rete 4), valamint több fizetős tv-csatornát is.

Előretör a baloldal?

Az 1300 települést és 11 tartományt érintő helyhatósági és regionális választásokat Berlusconi a római jobbközép kormány szempontjából „országos erőpróbává” nyilvánította. A május 15-16-án rendezett első fordulóban a pártját érzékeny veszteségek érték. Bolognában és Torinóban a baloldal már az első fordulóban győzött 50,5, illetve 56,6 százalékkal. Nápolyban a PDL jelöltje áll nyerésre, miután az első fordulóban 40 százalékot szerzett a baloldal 26 százalékával szemben. Milánóban viszont a PD polgármesterjelöltje 48 százalékkal várhatja a második fordulót, itt a PDL színeiben induló polgármester csak 41 százalékot ért el.

Az észak-olaszországi nagyvárosban a baloldalnak csaknem húsz év után először van esélye a polgármesteri poszt elhódítására. A választások második fordulóját május 29-én és 30-án rendezik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.