DNS-adatbázis alapján azonosítanák az áldozatokat

Nagy DNS-adatbázis létrehozására készül a japán rendőrség, hogy annak révén gyorsabban azonosíthassák a szigetország északkeleti részét több mint hét héttel ezelőtt sújtó földrengés és szökőár áldozatait – közölte a helyi média.

MNO
2011. 05. 03. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivate, Mijagi és Fukusima prefektúrák rendőrsége rövidesen az eltűntek hozzátartozóihoz fordul a bázis kiépítése érdekében. Több tízezer DNS-mintát lehetne gyorsan összegyűjteni a három prefektúrában – jelentette a Kyodo hírügynökség. Az NHK köztelevízió szerint az áldozatok egykori tárgyairól is vennének DNS-mintákat.

A rendőrség már folyamodott DNS-vizsgálatokhoz azonosítás céljából, de módszeresebben akarja alkalmazni e technikát hetekkel a katasztrófa után, amikor a megtalált holttestek sok esetben már igencsak oszlóban vannak. E módszer elkerülhetővé tenné azt a fájdalmas megpróbáltatást is, hogy a családoknak végig kelljen nézniük sok tetemet, amíg rátalálnak egy hozzátartozójukéra. A március 11-i, 9-es erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak a legutóbbi, hétfő este közzétett hivatalos adatok szerint 14 728 halottjuk volt, és 10 808 az eltűntként nyilvántartottak száma.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.