Egyezségre jutott a három boszniai államalkotó nemzet

Több mint hét hónappal a választások után egyezségre jutott pénteken a három boszniai államalkotó nemzet, a muzulmán (bosnyák), a szerb és a horvát képviselői a szövetségi parlament tisztségviselőinek személyéről; a lépés megfigyelők szerint azt jelzi, hogy hamarosan megalakulhat az új kormány.

MNO
2011. 05. 20. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bosznia-Hercegovinában október 3-án tartottak parlamenti és elnökválasztást. A két, nagyfokú önállósággal bíró országrészben – a Bosnyák–Horvát Föderációban és a boszniai Szerb Köztársaságban – már megalakult az új kormány, de a központi szövetségi kormány összetételéről azóta sem született megállapodás a három etnikum képviselői között, holott a szövetségi testületnek kellene döntenie azokról a reformokról, amelyek nélkül Bosznia nem folytathatja közeledését az Európai Unióhoz.

Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője egy hete boszniai látogatásán „súlyos aggodalmának” adott hangot a boszniai belpolitikai válság elhúzódása miatt. Megfigyelők szerint az alsóház tisztségviselőinek megválasztása annak jele lehet, hogy küszöbön áll, vagy már meg is született az egyezség a szövetségi kormány összetételéről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.