Egyre többen maradnak el a jelzáloghitel fizetésével

Csehországban egyre nő azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek már nem tudják visszafizetni a jelzáloghitelt, a legújabb kimutatás szerint a cseh háztartások már majdnem húszmilliárd koronával, 816,16 millió euróval tartoznak a bankoknak.

MNO
2011. 05. 20. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számítások szerint ez az összeg négyszerese annak a tartozásnak, amelyet két éve a gazdasági válság előtt mutattak ki – állapította meg a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap. A Cseh Nemzeti Bank március végi statisztikája szerint olyan hitelekről van szó, amelyeket felvevőik már több mint kilencven napja nem törlesztenek. A felvett jelzáloghitelek átlagos értéke 1,7 millió korona. A jegybank kimutatása szerint már több mint 11 ezer cseh háztartásnak nincs pénze a törlesztések és a kamatok fizetésére.

A pénzügyi szakma azt állítja, hogy ez a számukra is kedvezőtlenül alakuló helyzet még nem veszélyezteti a „bankok egészségét”. Ugyanakkor a pénzintézetek nem rejtik véka alá, hogy az adósokkal szemben szigorúbb fellépéseket terveznek.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint a csehek által felvett jelzáloghitelek összértéke 613 milliárd korona. A problémákat okozó jelzáloghitelek, az úgynevezett rossz kölcsönök mindössze a teljes összeg 3,17 százalékát teszik ki. „Látjuk a problémában rejlő kockázatokat, de a helyzetet nem tekintjük drámainak” – nyilatkozta a lapnak Jan Frait, a jegybank pénzügyi stabilitással foglalkozó osztályának igazgatója.

Piaci pénzügyi elemzők szerint a jelzáloghitelek problémája várhatóan tovább fog növekedni, mert a gazdasági válság még nem múlt el. A munkanélkülieken kívül egyre több fiatal családnak is pénzügyi gondjai vannak. A bankok megpróbálják megszólítani gondba került ügyfeleiket, s egyedi megoldásokat ajánlanak a problémákra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.