„Elfogadhatatlan ez a szlovák javaslat”

A magyar és a szlovák külügyminiszter szerint Budapest és Pozsony egyaránt folytatni kívánja a tárgyalásokat azokról a kérdésekről, amelyekben a két ország álláspontja eltér egymástól.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/783656" target="_blank"><strong>• Martonyi: Pozitív változások a magyar–szlovák kapcsolatokban</strong></a>

MNO
2011. 05. 12. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Néhány kérdésben eltérő a véleményünk, de ez nem gátolhat meg bennünket abban, hogy továbbra is munkálkodjunk alapvető célunk elérésén, azon, hogy állampolgáraink jobban érezzék magukat” – jelentette ki Mikulás Dzurinda csütörtökön Pozsonyban a magyar–szlovák külügyminiszteri tárgyalásokat követő sajtóértekezleten. Martonyi, aki egynapos hivatalos látogatást tett Szlovákiában, úgy vélte: a magyar–szlovák viszonyban az utóbbi egy évben pozitív változások történtek, de vannak eltérő álláspontok is.

A főbb problémák között a szlovák diplomácia vezetője a kettős állampolgárságot és a magyar alkotmány néhány cikkelyét említette. Problémának minősítette a magyar kormány azon döntését is, miszerint a magyarországi oktatási támogatásokat a jövőben Szlovákiában nem a Pázmány Péter Alapítvány, hanem más szlovákiai magyar szervezetek osztják szét. „Javaslatunkat a kettős állampolgárság problémájának megoldásáról megtettük, s tárgyalni szeretnénk róla” – mondta Dzurinda. A szlovák javaslatot Maros Zilinka szlovák belügyi államtitkár februárban Budapesten adta át a magyar félnek.

Martonyi szerint Budapest számára tárgyalási alapként azért elfogadhatatlan ez a szlovák javaslat, mert alapvetően eltér a magyar felfogástól, s a mai szlovák állampolgársági ellentörvény szellemiségét tükrözi. Az új magyar alkotmánynak a határon túli magyar közösségek támogatását megfogalmazó cikkelyével kapcsolatos szlovák aggodalmakat a magyar külügyminiszter alaptalannak minősítette. Dzurinda azt mondta: Pozsony aggódik, hogy az új magyar alkotmány gyakorlati alkalmazásával „területen kívüli elemek” is érvényesülhetnek. „A magyar alkotmánynak semmilyen területen kívüli hatálya nincs” – húzta alá a magyar diplomácia vezetője, akit a nap folyamán Ivan Gasparovic szlovák államfő és Iveta Radicová miniszterelnök is fogadott.

Eltérő a felek álláspontja abban is, hogy míg Magyarország elismeri a kisebbségek kollektív jogait, Szlovákia nem. „Ebben a kérdésben nem azonos az álláspontunk, s gyanítom, hosszú ideig még nem is lesz” – jelentette ki Martonyi. Minden találkozón felmerült a jövőbeni kettős magyar állampolgárok választójoga is. Martonyi azt mondta: erről még Budapesten sincs végleges döntés, ezért a téma megvitatása idő előtti. Bejelentette: megígérte Dzurindának, hogy a fejleményekről folyamatosan tájékoztatni fogja.

A miniszterek délután aláírták annak a kormányközi szerződésnek a kiegészítését, amely a közös határon lévő hidak és közutak használatát és karbantartását szabályozza. Mindkét fél azt mondta: a gazdasági kapcsolatok jók, s több közös terv is van, például Ipoly-hidakra, vagy az energetikára vonatkozóan. Martonyi János pozsonyi látogatása végén találkozott Berényi Józseffel, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével, akit tájékoztatott tárgyalásairól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.