Elkészül a balatonfüredi vitorláskikötő

Júniusban készül el a csaknem 90 millió forintból felújított balatonfüredi vitorláskikötő, a 39 százalékos uniós támogatással megvalósuló beruházással az ország legöregebb vitorlásklubjának belső kikötője az eddigi 22 helyett 29 hajót lesz képes európai színvonalon befogadni – tájékoztatott a Balatonfüredi Yacht Club elnöke.

MNO
2011. 05. 12. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Attila elmondta, hogy a belső kikötőben jelenleg az iszap kotrását végzik, befejeződött a déli hullámvédő móló és a nyugati partfal korszerűsítése, a facölöpök lerakása még hátravan. Hozzátette: 1400 köbméter iszapot kotortak ki a belső medencéből, így a vízmélységgel néhány évig nem lesz gond. A fejlesztés során 35 centiméterrel megemelték a partszakaszt, amely faborítást kapott, kiépítették a villanyt és a csatlakozószekrényeket, közművesítették a kikötőhelyeket, felújították a járófelületeket és a szennyvízelosztó rendszert. A belső kikötő teljes rekonstrukciója júniusra befejeződik, de a hajók javítására szolgáló sólyatér vízzáró szerkezetének kialakítása és a műemlék árbocdaru korszerűsítése őszig tart – mondta Nagy Attila.

A Balatonfüredi Yacht Club elnöke hangsúlyozta, hogy a munkák mellett a szezonban már üzemel a kikötő, ahol minden hely betelt. A balatonfüredi kikötőhöz még egy 70 hajós modern kikötő is tartozik, így a belső kikötővel együtt 100 hajót lesz képes befogadni európai színvonalon. Tájékoztatása szerint a belső kikötő több mint 80 éve épült, az utolsó karbantartást 1955-ben végezték, azóta csak kisebb javításokra tellett. Szólt arról is, hogy a 30 méter hosszú és 1,6 méter széles hullámvédő móló sok helyen javításra szorult, a 45 méteres nyugati partfal állapota kritikus volt a felújítás megkezdése előtt.

Az ország legöregebb vitorlásklubját 1867-ben alapították, a klub a magyar vitorlássport egyik ékköve, amely a válogatott keret tagjainak többségét adja. Az egyesületben jelentős az utánpótlás-nevelés, a 2012-es londoni olimpiára utazó öttagú vitorlázókeretből négyen a füredi klubban sportolnak. A Balatonfüredi Yacht Clubnak csaknem négyszáz tagja van, nyolcvanan tanulnak az egyesületnél, emellett jelentős sportdiplomáciai tevékenységet is végeznek; tagjai nemzetközi vitorlásszervezetek vezetőségében foglalnak helyet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.