Ez az utolsó alkalom az elképzelések megvitatására

Megkezdődött az Európai Unió kohéziós politikai minisztereinek <a href="http://www.mno.hu/portal/785279" target="_blank"><strong>tanácskozása</strong></a> pénteken Gödöllőn.

MNO
2011. 05. 20. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az informális ülésen megvitatják, hogyan tehető eredményorientáltabbá a kohéziós politika, valamint azt, hogy ez a terület hogyan járulhat hozzá az Európa 2020 stratégia eredményes végrehajtásához.

A tanácskozás megkezdése előtt Fellegi Tamás, a tanácsülést elnöklő nemzeti fejlesztési miniszter újságíróknak elmondta: a mostani tanácskozás az utolsó alkalom arra, hogy a kohéziós politikáért felelős miniszterek politikai szinten megvitassák az Európai Bizottsággal (EB) elképzeléseiket, mielőtt – várhatóan a soron következő lengyel elnökség alatt – a bizottság beterjesztené a 2014 utáni pénzügyi keretre, illetve a kohéziós politikai jogi szabályozásra vonatkozó javaslatát.

A délelőtti ülésen Fellegi Tamás előadást tart a magyar elnökség kohéziós politikát érintő munkájáról. Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős uniós biztos pedig a 2013 utáni kohéziós politika rendelettervezeteiről, és az ezzel kapcsolatos eddigi észrevételekről beszél. Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos arról tart előadást, hogy mi lesz az Európai Szociális Alap szerepe a kohéziós politika jövőjében. A program szerint a munkaebéd keretében a miniszterek megünneplik az Európai Unió kohéziós politikájának 25. évfordulóját. Az informális ülés végén, délután a soron következő lengyel elnökség bemutatja kohéziós politikai napirendjét, és zárásként a magyar elnökség eredményeit foglalják össze.

A kohéziós politika az Európai Unió harmonikus gazdasági fejlődésének elősegítésére és a kevésbé fejlett régióinak felzárkóztatására szolgál. Ez a szakpolitika az Európai Unió költségvetésének több mint 35 százalékát teszi ki. Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2007 nyara óta formálódnak a vélemények a 2013 utáni kohéziós politikáról. Az uniós költségvetési felülvizsgálattal, illetve a következő tervezési időszakra vonatkozó egyeztetések megindulásával a politika jövőjével kapcsolatos párbeszéd is felgyorsult.

A folyamat fontos része az Európai Bizottság által kiadott Ötödik Kohéziós Jelentés, amely javaslatokat tartalmaz a 2013 utáni kohéziós politika fő irányairól. A soros magyar elnökség nagy hangsúlyt fektet arra, hogy lehetőséget biztosítson a jelentés megvitatására. A magyar elnökség alatt fogalmazták meg a jelentéssel kapcsolatos tanácsi következtetéseket, amelyeket az Általános Ügyek Tanácsa 2011. február 21-én hagyott jóvá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.