Fellebbezett az ügyészség Hunvaldék hazaengedése miatt + Videó

Indoklásra is kiterjedő fellebbezést nyújtott be még csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség a Gál György és Hunvald György előzetes letartóztatásának megszüntetéséről hozott bírósági végzéssel szemben – közölte a főügyészség pénteken.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/783869" target="_blank"><strong>• Kiengedték Hunvaldot a börtönből</strong></a>

MNO
2011. 05. 20. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételét!


A Keresztes Imre főügyész által jegyzett közlemény szerint a hivatal május 16-án kapta meg a Fővárosi Bíróság május 13-án kelt, a vádlottak előzetes letartóztatásának megszüntetéséről rendelkező végzését. A Központi Nyomozó Főügyészség álláspontja szerint a vádiratnak nincs olyan hiányossága, amely pontosításra vagy pótlásra szorul, így az ügyészség – szemben a bíróság azon megállapításával, hogy a vádirati tényállás inkább a bűnszövetségi minősítésre utal – továbbra is megállapíthatónak látja a bűnszervezeti minősítést. A főügyészség egyébként már a Fővárosi Bíróság áprilisi felhívása után kifejtette mindezt, mint ahogy – a vonatkozó jogszabályok, az Alkotmánybíróság határozata és a bírói gyakorlat alapján – arra is utalt, hogy a bíróság az ügyészt nem hívhatja fel a vádmódosításra, így a vád kiegészítésére, a vádirati tényállás pontosítására, a vád kiterjesztésére és a vád megváltoztatására – áll a közleményben.

Azért is kifogásolta fellebbezésében az ügyészség a bíróság végzésének okfejtését, mivel a vád ugyanaz, mint korábban, amikor a bíróság e vádirat alapján megállapíthatónak látta a bűnszervezetben történt elkövetést, és az érintett vádlottak előzetes letartóztatását erre tekintettel fenntartotta. Mint a közlemény fogalmaz, az éppen csak megkezdett bizonyítási folyamat eredménye az eljárás jelen szakaszában – a bíróság által is deklaráltan – nem lehet mérlegelés tárgya. A kényszerintézkedés feltételeinek fennállását az aktuális körülmények figyelembevételével kell mérlegelni, amelynek során nem értékelheti a bíróság, hogy az említett feltételek egy későbbi időpontban fennállnak-e majd vagy sem.

Egyebekben – a halmazati szabályok alapján – akkor is 15 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett súlyos bűncselekményekről lenne szó, ha a cselekményeket az érintettek bűnszövetségben és nem bűnszervezetben követték volna el – szögezi le Keresztes Imre.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt Gál György és társai ellen a Központi Nyomozó Főügyészség vádemelése folytán 2010. november 9-e óta a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő büntetőügyben a Fővárosi Bíróság 2011. május 13. napján megszüntette Gál György elsőrendű és Hunvald György másodrendű vádlott előzetes letartóztatását, egyben előbbi esetében házi őrizetet, míg utóbbi vonatkozásában lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.