Filmszemle Lakiteleken

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület Lakatos Vince filmrendező emlékére meghirdette a november 8. és 10. között Lakitelken megrendezendő Kistérségi és Kisközösségi Televíziók XII. Filmszemle elnevezésű rendezvényét. A díszbemutatót november 12-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.<br />

MNO
2011. 05. 12. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy az idei filmszemlére csak a szervezők által meghatározott hungarikumok, nemzeti kincsek témával lehet nevezni. A beküldhető filmek műfaji kategóriái: dokumentumfilm, riportfilm, portréfilm, reklámfilm. Egy film időtartama maximum 40 perc lehet, reklámfilmek esetében pedig maximum 45 másodperc – tájékoztat a közlemény.

A versenyen részt vehetnek iskolák, kisközösségek, falvak, kisvárosok televíziói, magánszemélyek határon innen és túlról, minden egyénileg vagy csoportosan készített magyar nyelvű alkotással, amely a korábbi filmszemléken nem szerepeltek. A szervezők minden alkotást külön DVD-n kérnek beküldeni, amelynek mindkét sávjára fel kell írni a műsorhangot. A filmnek asztali DVD-n is lejátszhatónak kell lennie. A borítóján fel kell tüntetni a film címét, valamint az alkotó vagy alkotóközösség nevét, címét. A technikailag gyenge minőségű filmeket az előzsűri elutasítja. Nevezési díj nincs. A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje szeptember 26. A nevezett filmek közül előzsűri választja ki a szemlére bejutó alkotásokat, melynek döntéséről a pályázókat október 20-ig értesítik.

A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth-díjas filmrendező, társelnöke pedig Bíró Zoltán irodalomtörténész. A vetítések után szakmai vitákat, elemzéseket, kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek. A szemle legjobb alkotásai díjazásban részesülnek. A fődíj (1 db) 500 000 Ft, a kategória díj (5 db) 200 000 Ft, a különdíj (10 db) 100 000 Ft – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.