Fölösleges a további szigor: tartható az inflációs cél

Simor András szerint a jegybank inflációs célja további szigorítás nélkül is elérhető; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erről a Hajdú-bihari Napló Top 100 Klubjának csütörtöki, debreceni rendezvényén beszélt.

MNO
2011. 05. 12. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvényről kiadott jegybanki közlemény szerint Simor András kitért arra is, hogy a hazai pénzügyi rendszer jelenleg nem képes támogatni a gazdaság fellendülését. Hangsúlyozta: bár a magyar gazdaság egyensúlyi helyzete az elmúlt időszakban sokat javult, a magas hitelállományok miatt az ország sérülékenysége még sokáig megmarad. Az MNB elnöke kifejtette: a jegybank legutóbbi inflációs jelentésének alappályája szerint 2012 végére a jegybank inflációs célja további szigorítás nélkül is elérhető.

Szólt arról is, hogy az inflációs kilátásokat ellentétes folyamatok alakítják: míg a gazdaságot érő költségsokkok – például az olajár emelkedésének hatására – inflációs nyomással járnak, addig az alacsony belső kereslet és a munkaerő-piaci helyzet fékezi azok érvényesítését az árakban. A jegybank elnöke az MNB legfrissebb stabilitási jelentésének megállapításait ismertetve elmondta: a hazai pénzügyi rendszer sokkellenálló, ugyanakkor nem képes támogatni a gazdasági fellendülést. Hozzátette: ebben szerepet játszik a bankok gyenge hitelezési képessége és hajlandósága is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.