Folyhat a bor Etyeken

A helyi bortermelők mellett több mint félszáz vendégpincészet borait kóstolhatják meg szombaton és vasárnap az etyeki pincefesztiválra látogatók, akiket koncertek, gyermekműsorok és egyéb programok is várnak a Budapesthez közeli borfaluban.

MNO
2011. 05. 20. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos fesztivál honlapja (www.pincefesztival.hu) szerint ezen a hétvégén debütál majd az eddigi kóstolójegyeket felváltó Fesztiva-kártya: az elektronikus fizetőeszközt a pincékben elegendő lesz a borásznál kihelyezett terminálhoz érinteni, így a szervezők reményei szerint elkerülhetővé válnak a sorban állások. A pincefesztiválon egyaránt végigkóstolhatók a kisebb helyi termelők és nagyobb borászatok – többek között az Etyeki Kúria, a Hernyák Birtok, a Rókusfalvy Pince vagy a Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet – termékei.

Az ország szinte minden borvidékéről érkeznek vendégkiállítók: Tokaj-hegyaljáról például Demeter Zoltán pincészete, a Patricius Borház vagy a Tokaj Oremus, Villányból többek között a Bock Pince, Gere Attila Pincészete, a Malatinszky Kúria, a Sauska Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, illetve a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, a szekszárdi borvidékről pedig Dúzsi Tamás Pincéje, a Heimann Családi Birtok, a Sebestyén Pince, a Takler Pince és a Vida Családi Borbirtok.

Egert mások mellett a Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet, illetve a Gál Tibor Pincészet képviseli, a Balaton környékéről a Figula Wines, a Jásdi Pince, a Kislaki Bormanufaktúra, a Laposa Pincészet, a Légli Szőlő- és Bortermelő Gazdaság, a Szászi Pince és a Szeremley Birtok borait ízlelhetik meg a pincefesztiválra látogatók, míg a soproni régióból a Pfneiszl BioBirtok és a Ráspi Borászat érkezik. Első alkalommal mutatkozik be együtt a nemrég alakult Határon Túli Magyar Borászok Egyesülete: az Etyeki Borudvarban jelen lesz Balla Géza Pincészete (Ménes-Arad), Bott Frigyes Pincészete (Révkomárom), Cuk Lajos (Muravidék, Lendva), a Kasnyik Családi Pincészet (Felvidék, Kürt), a Maurer Pincészet (Szerémség) és a Strekov 1075 (Felvidék, Kürt).

A fesztivál közönsége nemcsak borokat, hanem pálinkákat, pékárukat, tejtermékeket, sajtokat, édességeket, szörpöket, lekvárokat és egyéb élelmiszereket is megkóstolhat, valamint számos kézművestermék közül válogathat. A gasztronómiai programot számos egyéb rendezvény, többek között koncertek, táncházak, gyermekprogramok, kerékpártúra, valamint a Magyar Országgyűlés csapata és a Magyar BorÁsz válogatott barátságos labdarúgó-mérkőzése színesíti. Fesztiválbuszok Budapestről a Kelenföldi pályaudvartól indulnak Etyekre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.