Folytatódik a kármentesítés

Folytatódik a volt simontornyai bőrgyár területén a tavaly ideiglenesen leállított kármentesítés, az idei munkálatokra hatmilliárd forint áll rendelkezésre – közölte a kivitelező Simontornya 2009 Konzorcium.

MNO
2011. 05. 18. 20:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg az úgynevezett húslási kazettában lévő szennyezett föld kitermelését és szállítását végzik naponta 25-30 kamionnal – tájékoztatott Molnár Henrietta, a konzorcium szóvivője. A konzorcium honlapján közzétett adatok szerint az idén mintegy 30 ezer tonna szennyezett földet és 90 ezer tonna krómtartalmú szennyvíziszapot szállítanak el a bőrgyár hulladéklerakójából, komposztálják a területen lévő nyersbőrhulladékot, valamint vízkezelő rendszert építenek ki.

A sajtószóvivő közölte: a krómtartalmú iszap szállítása a második fél évben kezdődik, és a tervek szerint az idén a teljes mennyiség akár 60-80 százalékát is ártalmatlaníthatják. A fennmaradó szennyvíziszapot 2012. első fél évében viszik el Simontornyáról. A konzorcium eddig 2,9 milliárd forintot fordított a volt bőrgyári terület kármentesítésére, a 2013. október 31-ig befejeződő projekt összköltsége az előzetes számítások szerint 9,5 milliárd forint lesz.

A honlapon arról is beszámolnak, hogy a szennyvíziszap a króm kevésbé veszélyesnek tartott alapformájából a határérték akár ezerszeresét is tartalmazhatja, míg a legújabb vizsgálatok szerint az erősen rákkeltő króm-6 is feldúsult az iszapban, amelyből a határérték több százszorosát lehet mérni. A konzorcium honlapján az olvasható, hogy a nagyrészt földnedves, kisebb részben folyós állapotú anyagot a szállítás előtt a helyszínen szárítják; az agyagos-földszerű jelleg miatt azonban kiporzásra, elfolyásra nem kell számítani.

Az iszap jelen formájában veszélyeshulladék-lerakóban nem fogadható, előkezelésre van szükség, amelyet a konzorcium egyik tagjának, az Envisio Környezetvédelmi Kft.-nek királyszentistváni telepén végezhetnek el. Azt követően az iszapot a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. külső égetői telephelyén vagy más veszélyeshulladék-lerakóban helyezik el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.