Gazdasági szervezeteket hoznak létre a fővárosi TISZK-ek mellé

A fővárosi önkormányzat önálló jogi személyiségű gazdasági szervezeteket hoz létre a fenntartása alatt működő, szakiskolákat tömörítő Térségi Integrált Szakképző Központok (TISZK) mellé – mondta Pölöskei Gáborné, a Főpolgármesteri Hivatal oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályvezetője a Belvárosi TISZK által szervezett, Szakmák vonzásában című konferenciát megelőző sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

MNO
2011. 05. 10. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belvárosi TISZK az Európai Unió 125 millió forint támogatásával az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) Társadalmi megújulási programban (Támop) a szak- és felnőttképzés megújítására programot valósít meg, amelynek része a keddi konferencia. Pölöskei Gáborné elmondta, hogy a folyamatos racionalizálás részeként hozzák létre a TISZK-ek mellett működő gazdasági szervezeteket, amelyeknek feladatuk lesz a szakiskolák kiszolgálása. A főosztályvezető elmondta, hogy a tervek szerint szeptembertől már működnek majd a gazdasági szervezetek.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, hogy az Európai Unió által támogatott projekt lehetőséget ad a részt vevő iskolák számára a közös munkára, a szakmai megújulásra, ami azért is fontos, mert a gazdaság alapja a jól működő szakképzési rendszer, és ezt a pályaorientációval is támogatni kell az általános iskolák 7–8. osztályaiban. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az augusztus 31-én záruló Támop-projektben a Belvárosi TISZK-ből négy szakiskola – a Békésy György Szakiskola, a Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, a Szász Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola, a Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola – vesz részt.

Hudacsek Lászlóné projektmenedzser hangsúlyozta, hogy a program megvalósítása során közgazdasági, kereskedelmi és marketing-kommunikáció témákban tananyagokat dolgoznak ki, továbbképzéseket tartanak a pedagógusoknak. Rámutatott, hogy a részt vevő iskolákban magas arányt képviselnek a hátrányos helyzetű diákok, akik számára a szakképzettség megszerzése kiutat jelenthet.

Varga Zoltán, a Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója rámutatott, hogy számításuk szerint a középfokú szakképzettség megszerzése egy életút alatt húszmillió forint többletjövedelmet is jelenthet egyénenként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.