Gyurcsány embere csodaszert kínál az öreg szocialistáknak

Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának alelnöke a párttagokhoz is címzett levélben reagált az ellenzéki párt szerdai, platformvezetői tanácskozásán elhangzottakra, írásában kiállva a nyitás politikája mellett és amellett: nem vezérelvű pártra van szükség, a pártszavazással pedig az MSZP egésze nyer.

MNO
2011. 05. 20. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista pártban működő platformok vezetőinek szerdai megbeszéléséről Hiller István, a szociáldemokrata platform elnöke újságíróknak azt mondta: szerinte az MSZP jellegéről, stratégiájáról szóló elvi vitát le kell zárni, és csak ezután lehet személyi kérdésekkel foglalkozni; annak, aki a vitában kisebbségben marad, el kell fogadnia a többségi álláspontot, de kívánatos, hogy továbbra is az MSZP-ben maradjon. Mint mondta, a fenti kérdésről vita folyt, abban azonban mind a hét platform vezetője egyetértett, hogy az MSZP-nek nem vezérre, „baloldali Orbánra”, hanem csapatkapitányra van szüksége, és hogy a rendszerváltás veszteseihez és nyerteseihez is szólniuk kell. E három téma megvitatását egyébként Hiller István és Lendvai Ildikó, valamint a Baloldali Tömörülés elnöke, Kiss Péter javasolta.

Mint ismert, Gyurcsány ezen az eseményen nem vett részt, de kemény észrevételeket tett.

„Az MSZP-nek valóban nem vezérekre van szüksége” – írja az MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében Molnár Csaba, aki szerint a jövőben sem az „Orbán-modell” a megoldás kulcsa, jól vezetett, és nem vezérelvű pártra van szükség. A platformvezetők levelükben ellentétet feltételeznek a szociáldemokrata értékek következetes képviselete és a párt nyitottságára való törekvés között – folytatja, hozzátéve: szerinte ez nincs így, nem az „egy a tábor, egy a zászló”, hanem a „több zászló” politikáját tartják a követendő útnak, „egy bezárkózó, ellenségkonstruálásra, megbélyegzésre építő és a megfélemlítés gyakorlatát meghonosító jobboldallal szemben egy nyitott, párbeszédképes, átlátható és demokratikus pártot kell létrehozni”. Egy magába forduló párt, mely képtelen befogadónak mutatkozni akár a polgári liberális vagy mérsékelten konzervatív világgal szemben, nem lehet képes a demokraták – senki által nem vitatott szükségességű – összefogásának „megszervezésére” – értékeli Molnár Csaba. Hozzáteszi: az ő MSZP-je egy olyan polgári szociáldemokrata párt, amely egyszerre képes a globalizáció nyerteseit és a jobboldali, neokonzervatív társadalompolitika mindennapos veszteseit, áldozatait képviselni. Ez a párt nem állít szembe és nem zár ki képviseletéből azért különböző társadalmi csoportokat, mert a populizmusnak itthon ismét tere van, nem játssza ki a múlttal szembeni hamis nosztalgiát annak érdekében, hogy pillanatnyi sikereket érjen el vagy ad hoc közvélemény-kutatásokat nyerjen meg – írja.

Megjegyzi: a maga részéről kíváncsi a húszasok és harmincasok, '89-esek, bloggerek, egyetemista civilek, szocialisták és szociáldemokraták, liberálisok, zöldek, továbbá mérsékelt konzervatívok véleményére azt illetően, hogyan tudjuk megmenteni a harmadik Magyar Köztársaságot. A pártszavazás szerinte ennek biztos lehetőségét hordozza, hiszen az nem egy öncélú kísérlet, hanem a változás kezdete. „A pártszavazással az MSZP egésze fog nyerni, nem pedig egyes politikusai” – hangsúlyozza levelében a Demokratikus Koalíció alelnöke. Azt írja, egy néppárt nyitott, nem pedig zárt és önmagába forduló, képes integrálni, ellenvéleményekkel megbirkózni, a másikat illetően kapcsolódási pontokat keresni, nem pedig az ellenfelet látni benne. „Utóbbi nem egy néppárt, hanem a hegemóniára törő (egy)párt jellemzője. Ebből pedig Magyarországnak van már egy, még egy nem kell nekünk” – fogalmaz Molnár.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: „Mi új egység megteremtésén dolgozunk. Az új egység alapjául egy szélesebb demokratikus balközép politikai platformot ajánlunk. Na meg versenyképesebb, nyitottabb kultúrát, átláthatóbb viszonyokat. A pártszavazás ennek az új egységnek a megteremtéséhez vihet minket közelebb. Ezért jó, hogy a vezetés elfogadta a pártszavazást. Mert a változás nem lehet kevesek ügye, abba be kell vonni valamennyi tagunkat.”

(MTI/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.