Gyurcsányt megszállta valami – A békességről harsog + Videó

„Igazi munkásnyúzó kormánya” lesz Magyarországnak – mondta Gyurcsány Ferenc Székesfehérváron, a Demokratikus Koalíció helyi szervezetének fórumát megelőző sajtótájékoztatón kedden.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784556" target="_blank"><strong>• További iratokat kér a mentelmi bizottság Gyurcsány ügyében + Videó</strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/784566" target="_blank">• Gyurcsánynak „semmi sem drága, mindent fölrúg, lebont”</a></strong>

MNO
2011. 05. 17. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételét!


A volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint érthetetlen és felfoghatatlan „az a fajta érzéketlenség, ami Orbán Viktor kormányából ered”. „A miniszterelnök azt mondja, hogy Európa legrugalmasabb munkaerőpiacát hozzuk létre, ami azt jelenti, hogy könnyen lehet mindenkit kirúgni, (…)mindenkivel azt csinálni, amit a munkáltató akar” – mondta.

Szavai szerint nincs rendjén, ha megszüntetik a műszakpótlékot, felemelik a heti munkaidőkeretet, csökkentik a szabadságot. A munkavállalókkal lehet tárgyalni a Munka törvénykönyve átalakításáról, de nem lehet diktátumokban sok millió ember munkakörülményét radikálisan átalakítani egyoldalúan csak a munkáltatók javára. Gyurcsány Ferenc példátlannak nevezte, hogy „már nyugdíjban lévő embereket azzal fenyegetnek, hogy elveszik a nyugdíjjogosultságukat”.

Át lehet alakítani a nyugdíjrendszert, ha szükséges, végig lehet gondolni, hogy abban vannak-e olyan szabályok, kedvezmények, amelyeket meg kell változtatni, de nem úgy, hogy a felek megkérdezése nélkül dönt a kormány. Visszamenőleg pedig nem lehet törvényt alkotni – mondta. Hozzátette: a kormányban szemernyi együttérzés nincs a munkásemberek iránt, márpedig tudomásul kell vennie, hogy a munkások, a dolgozó emberek támogatása nélkül nem lehet tartósan kormányozni.

A volt miniszterelnök szerint támogatni kell a szakszervezeteknek minden olyan törekvését, amely arra irányul, „hogy a kormány gondolja meg magát”, hogy meghátrálásra kényszerüljön, mert ha a helyzet nem változik, abból csak oktalan, elfogadhatatlan konfliktusok és indokolatlanul megsértett emberek sokasága lesz. A kormány meghátrálásra kényszerítésének eszközeként a párbeszéd kikényszerítését, az érdekegyeztetést nevezte meg. Azt mondta, hogy fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy a kormány arrogáns, rosszul teszi a dolgát, s fokozni kell az ellene irányuló politikai nyomást, de mindig hozzátéve: „nem szabad semmilyen erőszakot alkalmazni”. „Nem lehet destabilizálni az országot annak érdekében, hogy a kormány megbukjon” – mondta.

Hozzátette: „E tekintetben gyökeresen más receptet ajánlok, mint amit a mai miniszterelnök 2006-ban ajánlott: hogy bármit meg lehet tenni a kormánnyal szemben. Nem lehet bármit megtenni a kormánnyal szemben. Ha egyszer felborul a rend, nagyon nehéz újra békét teremteni, a béke pedig e tekintetben fontosabb, mint bárkinek a politikai érdeke.” Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az Országgyűlés mentelmi bizottságának keddi ülésére nem hívták meg, azon nem vett részt. De ha a bizottság megkapja azokat a mellékleteket, amelyeket a sukorói üggyel kapcsolatban az ügyészségtől kért, betekint az iratokba, s ahogy ígérte, azt követően tájékoztatni fogja a sajtót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.