Halálos baleset a Giro d’Italián

Munkatársunktól
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombaton elrajtolt Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny kapcsán eddig főképp az szolgáltatta a témát, hogy mire lesz képes a doppingyanú árnyékában tekerő, háromszoros Tour de France-győztes spanyol Alberto Contador (ügyében csak később határoz a nemzetközi Sportdöntőbíróság); egy tegnapi tragikus történés azonban mindezt felülírta: a Giro harmadik, Reggio Emilia és Rapallo közötti 173 kilométeres szakaszán a belga Wouter Weylandt halálos balesetet szenvedett.
A Leopard-Trek csapat 26 éves versenyzője, aki a második szakasz után az 57. helyen állt az összetettben, húsz kilométerre a céltól, a Passo del Boccóról lefelé jövet elvesztette uralmát kerékpárja felett, és nagy sebességgel egy falnak ütközött. A sokkoló televíziós felvételeken látható volt, hogy a végzetes fejsérülést szenvedett Weylandt eszméletlenül fekszik a földön és az orrából ömlik a vér. Az orvosok azonnal a segítségére siettek, megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.
„Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az azonnali beavatkozás ellenére sem tudtunk semmilyen módon segíteni rajta. Már a megérkezésünkkor eszméletlen volt, negyven percig próbálkoztunk…” – nyilatkozta a RAI Sportnak Giovanni Tredici, a Giro d’Italia vezető orvosa.
A belga kerékpáros pályafutása során egyetlen szakaszt nyert a Girón, s borzongató, hogy tavaly még a Quick Step csapat színeiben éppen a harmadik napon diadalmaskodott… 2008-ban pedig a spanyol körversenyen, a Vuelta a Espanán nyerte meg a 17. etapot. Weylandt a Giro történetének negyedik halálos áldozata.
A tragikus baleset után a szokásos díjátadó ceremóniát nem tartották meg, s a hírekben most értelemszerűen elsikkad, hogy a szakaszt a spanyol Ángel Vicioso nyerte meg a brit David Millar előtt, utóbbi összetettben átvette a vezetést, Contador pedig harminchét másodperccel lemaradva a 25. helyen áll a most már csak 206 versenyzőt számláló mezőnyben…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.