Három látványtavat is kialakítanak

Elkészültek a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecserben az elbontott házak helyére tervezett emlékpark és látványtavak tervei, a dokumentumokat megküldték a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel.

MNO
2011. 05. 12. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a városrész rehabilitációjáról előző nap tartottak egyeztetést, amelyen Tollár Tibor katasztrófavédelmi kormánybiztos-helyettes és az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ munkatársai is részt vettek. A létesítési és vízjogi engedélyezési terveket az egyeztetést követően az illetékes hatóságnak – a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek – megküldték.

Toldi Tamás (Fidesz–KDNP), a város polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy terveik szerint az iszapömlés egyéves évfordulóján, október 4-én avatják majd fel a nyolchektáros emlékparkot, amelynek területét a bontási ütemterv szerint május 20-ig kell átadni a kivitelezőnek. Közlése szerint a parkban három, egyenként félhektáros vízfelületű látványtavat alakítanak ki, amelyeket a Malom-árok forrásai és a Torna-patak táplálnak majd. Az emlékpark többi részén zöld terület lesz sétányokkal, kerti padokkal, székekkel, és újjáépítik a kastélyparkban megsemmisült sportpályákat az északi városrészen.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.