Három napon át gyilkoltak

Legkevesebb hatvan lázadót öltek meg afgán és külföldi katonák egy háromnapos hadműveletben Afganisztán viszonylag békés, északnyugati Farjáb tartományában – közölte csütörtökön a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF).

MNO
2011. 05. 19. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadművelet május 13-án kezdődött, három napig tartott, s hónapok óta az egyik legsikeresebb volt a lázadók veszteségei tekintetében.

Az ISAF tájékoztatója szerint a két haderő katonái megtisztítottak egy falut és környékét a lázadóktól a tartomány Kiaszár körzetében, miután olyan értesüléseket szereztek, hogy felkelők tevékenykednek ott. A Türkmenisztánnal szomszédos Farjáb tartományban csak szórványosan fordultak elő erőszakcselekmények a lakosság körében egyre népszerűtlenebb, lassan egy évtizede tartó afganisztáni háborúban.

Az országban mintegy 150 ezer külföldi katona állomásozik, ennek ellenére a tálib uralom megdöntése, 2001 vége óta a tavalyi évben volt a legsúlyosabb a helyzet az erőszakcselekményeket illetően.

Gérard Longuet francia védelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy egy véletlen lőszerrobbanásban életét vesztette Afganisztánban egy francia katona, s négyen megsebesültek. Az eset a dél-afganisztáni Kapisza tartományban történt szerda este. Afganisztánban mintegy négyezer francia katona teljesít szolgálatot.

A NATO bevonulása óta összesen 58 francia katona halt meg Afganisztánban a szerdai áldozatokat is beleszámítva. A tálib felkelők csütörtökön elítélték, hogy előző nap egy erőszakossá vált NATO-ellenes tüntetésen lelőttek tizenegy embert az észak-afganisztáni Talikan városban. A településen mintegy ezerötszázan tiltakoztak egy állítólag négy civil halálát okozó NATO-hadművelet miatt, és köveket hajigáltak egy német támaszpontra. Az afgán rendőrök és a tüntetők között lövöldözés tört ki.

Az afgán belügyminisztérium később megerősítette, hogy lövések érték a tüntetőket, de azt nem tudta megmondani, kik lőttek. A tálibok azonban a német katonákat vádolják azzal, hogy belelőttek a tömegbe, s emberiesség elleni bűnténynek minősítik ezt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.