Hatalmas volt a tömeg, többen megsérültek + Videó

Hatalmas tömeg próbált bejutni a csecsenföldi Groznij új stadionjának <strong><a href="http://www.youtube.com/watch?v=s-8oyvya3pY" target="_blank">szerdai avatási ünnepségére</a></strong>, hogy láthassák a labdarúgás világsztárjait, valamint a helyi politikusokat focizni: a Komszomolszkaja Pravda című lap szerint több ember meg is sérült.

MNO
2011. 05. 12. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap tudósítója szerint Ramzan Kadirov, a köztársaság alig 34 éves elnöke a világ focifővárosává akarja tenni Groznijt: nemrég a brazil válogatott játszott itt, most pedig a Diego Maradona vezette sztárcsapat. Ezúttal a nagy nevek fellépése az új, 30 ezer férőhelyes grozniji stadion megnyitását adta hírül a világnak. A stadiont és sportkomplexumot Kadirov apjáról, a 2004-ben merényletben meggyilkolt Ahmat Kadirov csecsen elnökről nevezték el. Nem csoda, hogy a kapuknál már órákkal a rendezvény időpontja előtt nagy tömeg gyűlt össze. Egyesek felmásztak a kapukra, a hátul állók nyomakodni kezdtek, és a tolongásban többen megsérültek, számos érdeklődőt a mentők vittek el. Folytatódott azonban az átmászás a kerítéseken, s nemcsak a forrófejű fiatalok vállalkoztak ilyesmire, hanem az egyik helyen egy jól megtermett csecsen hosszabb ideig nőket és gyermekeket segített át a kerítésen.

A tolongókat jól meglocsolták vízágyúkkal, de nem a „kemény” sugárral, hanem a fejük fölé „lőttek”, így csak sűrű esőbe kerültek. A rendezvény kezdetét a problémák miatt este 22 órára halasztották, így a moszkvai újságok csütörtökön csak péntekre ígértek részleteket, bár annyi ismertté vált, hogy a vendéglátók 5–2 arányban megverték a vendégeket. Tény azonban, hogy Kadirovnak újra sikerült rábírni a világot, hogy Csecsenföldről beszéljenek.

A hírek szerint a különösen kedves vendégeket személyesen fogadta a repülőtéren, s ehhez maga ült elnöki kocsija volánjához. Az orosz lapok az előzetesekben zúgolódtak, hogy mennyibe kerülhetett a rendezvény, amelyen a világsztár labdarúgók előtt Al Bano, Toto Cotugno és C. C. Catch szórakoztatta a közönséget. Hogy a focisták mennyiért mentek Groznijba, nem tudni – Kadirov sajtótitkára állítja, hogy költségvetési pénzt erre nem fordítottak –, de a modern stadion mintegy 250 millió dollárnak megfelelő költségvetési pénzbe került.

A Moszkovszkij Komszomolec szerint mindezt az orosz adófizetők állják, de „nem szabad pénzről beszélni, amikor a békés Csecsenföldet akarják demonstrálni”. Ramzan Kadirov kemény kézzel irányítja a köztársaságot, és ellenfelei, köztük a jogvédők azzal vádolják, hogy köze van emberrablásokhoz és gyilkosságokhoz is. Mégis élvezi Moszkva feltétlen bizalmát, mert támaszkodhat rá az egész Észak-Kaukázust elborító iszlamista lázadás elfojtását célzó erőfeszítésekben.

Csecsenföldön a stadiontól eltekintve is bárki meggyőződhet róla, hogy onnan már kiszorították a szélsőségeseket, és hogy Kadirov már-már csodát művelt országa háború utáni újjáépítésében, így bármit tesz is, az megfigyelők szerint csekély ár Moszkvának azért, hogy a térség legalább egy köztársaságában nyugalom honol.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.