Hatékony kohéziós politikára van szükség a kilábaláshoz

Szükség van az erős kohéziós politika fenntartására az Európai Unióban (EU) a 2014 utáni időszakban is, mert ez az integrált fejlesztéspolitikai eszköz garantálhatja az EU 2020 stratégia megvalósítását – hangsúlyozta Fellegi Tamás, a kohéziós politikai miniszterek pénteki informális ülését elnöklő nemzeti fejlesztési miniszteri sajtótájékoztatón, Gödöllőn. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/785362" target="_blank"><strong>• Tortával ünnepeltek a miniszterek az ülés szünetében</strong></a>

MNO
2011. 05. 20. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság fejlesztéspolitikai biztosa optimistán nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy megfelelően halad a kohéziós politika modernizálása.

Andor László foglalkoztatáspolitikáért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos elmondta: a válságból való teljes kilábalásban a hatékony kohéziós politika segíthet, és visszalépés lenne Európa gazdasági fejlődésében, ha a regionális politika veszítene súlyából.

Fellegi Tamás elmondta, hogy a pénteki tárgyalások középpontjában a kohéziós politika jövője állt. Az EU egyetlen igazán integrált fejlesztéspolitikai eszköze, amely alkalmas a válság következményeinek felszámolására, illetve a szociális kohézió megteremtésére. A magyar elnökség célja az volt, hogy a párbeszédet olyan irányba vigye, amely biztosítja a kohéziós politika unión belüli súlyának megtartását, ugyanakkor még számos részletre vonatkozóan kell megállapodni – ismertette a nemzeti fejlesztési miniszter.

Pénzügyi kérdésekről a pénteki informális ülésen nem beszéltek a miniszterek, az új pénzügyi perspektíva vitája később kezdődik – mondta Fellegi Tamás. A magyar elnökség arra törekedett, hogy a vita az elvek felől a konkrétumok irányába mozduljon el, de majd csak a soron következő lengyel elnökség alatt készül el a kohéziós politika új jogszabályi kerete, és hozzák nyilvánosságra a pénzügyi javaslatot – fűzte hozzá.

Az elvekben egyetértés van a tagállamok között, mint ahogyan abban is, hogy a társadalmi kohéziót a versenyképesség fenntartása és a szolidaritás elve mellett kell elérni. A tagállamok szerint jelentősen növelni kell a fejlesztéspolitikai eszközök hatékonyságát, a határidők betartását, valamint a számonkérést. Ezek részleteit illetően természetesen vannak nézetkülönbségek a tagállamok között – jelezte Fellegi Tamás.

Johannes Hahn szerint a tervezési ciklus elején a tagállamok számára néhány konkrét feladatot kell megszabni, és ezek teljesítése esetén lehetne „jutalmazni”. A regionális fejlesztési biztos elismeréssel szólt a magyar elnökség munkájáról, amelyet a kohéziós politika modernizálásáért végzett.

Andor László hangsúlyozta az EU 2020 stratégia szerepét, mert ahhoz kapcsolódóan konkrét tagállami vállalások történtek, és ezek megvalósításában is segíthet a kohéziós politika.

Elzbieta Bienkowska lengyel regionális fejlesztésért felelős miniszter elmondta: Lengyelország példáján is látszik, hogy válság idején is működik a kohéziós politika, amelyet hatékonyabbá kell tenni. A lengyel–dán–ciprusi elnökségi trió célja, hogy 2012 végéig lezárják a szabályozásról szóló vitát, ez majd jó alapot biztosít az új finanszírozási keret megvitatásához. Hangsúlyozta: a magyar elnökség szilárd alapokat fektetett le a következő tárgyalásokra, és fontos előkészítő munkát végzett a témában.

Az MTI kérdésére válaszolva Johannes Hahn és Fellegi Tamás hangsúlyozták, hogy a forrásfelhasználás hatékonyságának megítéléséhez számszerűsíthető, azaz konkrét mérőszámokra van szükség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.