Hiába javult a viszony, 1800 rakéta irányul majd Tajvanra

A Tajvanra irányuló kínai rakéták száma jövőre elérheti az 1800-at, Peking és Tajpej kapcsolatainak javulása ellenére – írta pénteki számában egy tajvani újság.

MNO
2011. 05. 20. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Liberty Times hírszerzési forrásokra hivatkozó írása szerint a jelenleg 1600, Tajvanra irányuló rakétát főként a délkelet-kínai Fucsien (Fujian) és Csianghszi (Jiangxi) tartományokban telepítették. A tajvani hírszerzés főnöke márciusban közölte, hogy Kína új, Tungfeng-16 (Dongfeng) típusú, nagy pusztítóerejű hordozóeszközöket helyez hadrendbe. Ezek hatótávolságuk miatt fokozott veszélyt jelentenek a szigetre nézve – mondta.

Kína és Tajvan fagyos viszonya enyhült azt követően, hogy a szigeten 2008 májusában Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou) került az elnöki székbe. A kínai kommunisták elől 1949-ben menekült a szigetre a polgári kormány. Peking azonban továbbra is sajátjának tekinti a lázadó szigetet, és azzal fenyegetőzik, hogy katonailag beavatkozik, ha Tajvan kikiáltja függetlenségét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.