Katonák díszsorfala előtt búcsúztatták el a hősi halottakat

Elbúcsúztatták bajtársaik a hét elején balesetben meghalt két magyar katonát szombaton az afganisztáni Mazari-Sarifban – mondta Vokla János alezredes, a tartományi újjáépítési csoport (PRT) parancsnok-helyettese az MTI-nek.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785189" target="_blank"><strong>• „Pillanatnyilag érthetetlen”, miért rántotta félre a kormányt<br /></strong></a><a href="http://www.mno.hu/portal/785142" target="_blank"><strong></strong><strong>• Vasárnap „hazatérnek” az Afganisztánban elhunyt katonák </strong></a>

MNO
2011. 05. 21. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alezredes telefonon nyilatkozva az MTI-nek elmondta, hogy a halottakat katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták el a Mazari-Sarifban lévő nemzetközi katonai bázison. A több nemzethez tartozó katonák díszsorfala előtt vitték el a hősi halottakat a bázis repterére, ahol felsorakozott bajtársaik búcsúztatták őket. A szertartáson beszédet mondott az alezredes és a tábori lelkész, aki végül megáldotta a holttesteket.

A szertartás után, magyar idő szerint szombat reggel szállt fel a német hadsereg C-160-as szállítógépe, amely egy üzbegisztáni NATO-bázisra szállította a halottakat – mondta Vokla János. A bázisról egy Airbus viszi tovább Kölnbe a két katona testét, majd onnan a honvédség AN-26-os repülőgépe hozza haza őket Magyarországra; a gép várhatóan vasárnap délelőtt száll le a kecskeméti katonai repülőtéren.

Az alezredes az MTI kérdésére elmondta azt is, hogy bár műveleti területen számolni kell a váratlan helyzetekkel, „még a legedzettebb katonát is megviseli, ha elveszti bajtársát, aki jóban-rosszban, kiváló szakemberként együtt szolgált vele a misszióban”. Vokla János szerint ilyen helyzetben segítségükre van a tábori lelkész és a pszichológus, mert fontos, hogy a katonák „kibeszéljék” magukból az ilyenkor jelentkező problémáikat. „Ilyenkor a parancsnokoknak is az a feladatuk és kötelességük is, hogy leüljenek a katonákkal és minél többet beszélgessenek az esettel kapcsolatosan” – fűzte hozzá.

Hősi halottak

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította azt a két magyar katonát, akik az afganisztáni Baglán tartományban haltak meg kedden. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt is bejelentette: a baleset következtében egy katona válságos állapotban került kórházba, egy társuk súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotban került Mazari-Sarif katonai kórházába, ahonnan sérült társaival együtt a budapesti Honvédkórházba szállították.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.