Két állami ingatlant kapott Nyíregyháza

Két állami tulajdonú ingatlant kapott meg térítésmentesen tervezett beruházásaihoz a nyíregyházi önkormányzat – az erről szóló dokumentumot Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője adta át Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP) polgármesternek csütörtökön a város újratelepítési ünnepségén.

MNO
2011. 05. 19. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két ingatlannak ugyan nincs nyilvántartott értéke, de áruk a piaci kereslet alapján jelentősnek mondható, főleg az egyiknek, amely Nyíregyháza üdülőközpontjában, Sóstógyógyfürdőn található – mondta a kormánymegbízott.

Kovács Ferenc közölte: a sóstógyógyfürdői Blaha Lujza sétányon található ingatlan az Európa-hírű állatpark további fejlesztését teszi lehetővé, míg a másikon, Borbányán utat építhet az önkormányzat. A polgármester hozzátette: az ingatlanokat még decemberben kérte az államtól, s további mintegy 30 ingatlant szeretnének még birtokba kapni, hogy a tervezett fejlesztések megvalósulhassanak.

Nyíregyháza egyhetes ünnepségsorozattal emlékezik újratelepülésének 258. évfordulójára. A település a török idők alatt néptelenedett el, s 1753-ban újra be kellett telepíteni. A felvidéki vármegyékből, valamint Szarvasról, Orosházáról és Mezőkovácsházáról szlovák ajkú családokat – ahogy nevezték őket, tirpákokat – költöztettek az akkori kis községbe. A szorgalmas, evangélikus vallásuk miatt üldözött betelepülők és a maroknyi őslakosság indította el a fejlődés útján Nyíregyházát, 1786-ban már mezővárosi rangot kapott a település, majd lakosai 1803-ban és 1824-ben örökre megváltották magukat a a földesúri uralom alól. Nem sokkal később, 1837-ben privilégiumot kapott V. Ferdinánd királytól a mezőváros, megindulhatott polgárosodása, 1876-tól pedig megyeszékhely a település. Nyíregyháza lakosainak száma idén január elsején 119 094 volt, az ország hetedik legnagyobb városa.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.