Két év felfüggesztettet kaptak az ellenzéki politikusok

Két-két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy fehérorosz bíróság pénteken két ellenzéki politikust, Aljakszandr Lukasenka államfő ellenfeleit a múlt év decemberében megtartott elnökválasztáson.

MNO
2011. 05. 20. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Nyekljajevet és Vitalij Rimasevszkijt egyaránt azzal vádolták, hogy rendbontásokat szítottak a szavazás után, amelyet az ellenzék szerint csalások jellemeztek. A politikusok több, a választási kampányban segítő munkatársa is börtönbüntetést kapott. A fehéroroszországi bíróságok eddig húsz embert találtak bűnösnek a közrend választások utáni megzavarásában. Andrej Szannyikavot a múlt héten öt év, szigorított börtönben letöltendő büntetésre ítélték. Két elnökjelölt, Nyikolaj Sztatkevics és Dmitrij Ussz ügyében még folyik az eljárás. Az államügyész Sztatkevicsnek nyolc, Ussznak hét év szigorított börtönt kért.

Vlagyimir Nyekljajev a viszonylag enyhének tekinthető büntetést annak a nyomásnak tulajdonította, amelyet a külföld gyakorolt a fehérorosz hatóságokra a jogtalan megtorlásnak ítélt perek miatt. „Ha nincs az Egyesült Államok és az Európai Unió segítsége, akkor most nem önök előtt állnék, hanem börtönben ülnék, és az azt firtató kérdésekre válaszolnék, hogy kinek kémkedek” – nyilatkozta az ítélethirdetés után újságíróknak a politikus.

A Lukasenka újjáválasztását eredményező szavazás utáni december 19-i utcai demonstrációk során a tömeget oszlató rendőrök több száz ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe. Nyugati kormányok és emberi jogi csoportok határozottan elítélték az intézkedést, s a fehérorosz elnököt és 150 munkatársát tiltólistára helyezték, megtiltották beutazásukat az Egyesült Államokba és az EU tagállamaiba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.