Kétmilliárd eurót kell költenie Romániának

Romániának csaknem kétmilliárd eurót kell költenie arra, hogy széles körben elterjedtté váljon a szelektív hulladékgyűjtés – jelentette ki Silvian Ionescu, a román környezetvédelmi őrség vezetője.

MNO
2011. 05. 12. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztségviselő szerint a szelektív hulladékgyűjtés meghonosodásának legfőbb akadálya az, hogy Romániában 5-5,5 millió ember panellakásban lakik, ahol szemétledobók vannak. Egy bukaresti konferencián Ionescu kijelentette, hogy ezeket fel kell számolni ahhoz, hogy hatékonyan növelni lehessen a szelektív módon begyűjtött hulladék arányát. Romániában a begyűjtött szemétnek csak az egy százalékát teszi ki a szelektíven begyűjtött hulladék, az Európai Unió tagállamaiban viszont átlagosan 24 százalék ez az arány.

Az egykori szocialista tömbországai közül Romániának van a legnehezebb dolga a szemétledobóinak felszámolása terén, hiszen Romániában épült a legtöbb panellakás – körülbelül 60 ezer. A költségeket magyarországi adatok alapján becsülték fel – mondta Ionescu –, hiszen Magyarországon egy panellakás szemétledobójának felszámolása és új, korszerű szemétgyűjtő rendszer kiépítése körülbelül 30 ezer euróba (7,9 millió forint) került.

A román környezetvédelmi őrség vezetője arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben Románia ellen eljárás indulhat az Európai Bizottság részéről a szelektív hulladékgyűjtés terén tapasztalt lemaradás miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.