Kisebb probléma támadt az űrben + Képek

Kisebb probléma zavarta meg az Endeavour amerikai asztronautáinak munkáját pénteken, amikor először léptek ki a Nemzetközi Űrállomásról a világűrbe, hogy különféle szerelési feladatokat végezzenek el.

MNO
2011. 05. 20. 21:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gondot az egyik űrhajós, Gregory Chamitoff szkafandere okozta, amelyen meghibásodott a szén-dioxid szintjét mérő műszer. Bár ő maga nem érezte, hogy változás lenne a belélegzett levegőben, a földi irányító központ elővigyázatosságból visszaküldte az űrállomásra. Az így is több mint hatórás munkát ennek ellenére sikeresnek minősítették, a félbemaradt feladatot egy későbbi űrséta alkalmával végzik el.


Mialatt társával, Andrew Feustellel együtt kint lebegtek az űrállomás körül, kísérleti anyagokat gyűjtöttek be, antennákat szereltek fel egy vezeték nélküli kommunikációs rendszerhez, és előkészítették a következő külső munkálatokat. A hiba a vezeték nélküli rendszer kapcsolódási pontjainak összeszerelése közben jelentkezett.


Az utolsó útján járó Endeavour űrrepülőgép és az űrállomás személyzete előző nap elvégezte a legfontosabb feladatát: felszereltek egy kétmilliárd dollár értékű fizikai kutató berendezést, amely antianyag és az úgynevezett sötét anyag után kutat a világűrben. Szombaton egy eddig példátlan eseményre készülnek: a legénység tagjai XVI. Benedekkel fognak beszélgetni. Ez lesz az első pápai telefonhívás a világűrbe. Az egyházfő angolul és olaszul fog társalogni az ISS személyzetével, amelynek tagjai között két olasz űrhajós is van.


Az amerikai űrrepülőgép-program júliusban ér véget az Atlantis fellövésével. Ennek utasai azonban nem fognak űrsétát végezni, és külső szerelési munkára sem vállalkoznak majd az ISS-en. Ezért hárul most viszonylag sok feladat az Endeavour űrhajósaira.




Fotó: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.