Letették az inkubátorház alapkövét

Faipari inkubátorház épül Zalaegerszegen az Új Széchenyi-terv csaknem 125 millió forintos támogatásával, a beruházás alapkövét csütörtökön helyezték el.

MNO
2011. 05. 12. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a beruházó zalaegerszegi Bigimp Kft. 1213 négyzetméteres hasznos alapterületű inkubátorházat épít, amelyben öt műhely és öt iroda, továbbá egy közel 500 négyzetméteres raktárhelyiség kap helyet. A várhatóan augusztus végére elkészülő beruházásban nyolc helyi vállalkozás telepedik le az eddigi jelzések szerint. Főként induló faipari vállalkozásoknak, modern üzleti környezetet igénylő cégeknek, továbbá faiparral kapcsolatos termelői vagy szolgáltatói tevékenységet folytató vállalkozásoknak kínálnak helyet.

Az építkezés teljes költsége 178 millió forint, amelyet közel 70 százalék erejéig támogat az Új Széchenyi-terv Nyugat-dunántúli Operatív Programja. Nagy Lajos, a Bigimp Kft. ügyvezetője közölte: együttműködési megállapodást kötöttek a Deák Ferenc Faipari Szakközépiskolával és a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszterrel, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karával, hogy a jövendő szakemberek oktatásában és a jelenlegiek továbbképzésében is segítséget nyújthassanak.

Gyutai Csaba polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta: Magyarország erdőterületeinek 16-17 százaléka Zalában található, ez is magyarázza, hogy évtizedek óta jelentős szerepet játszik a fa- és a bútoripar a megyében. Bár ez a terület a privatizáció után veszített jelentőségéből, még ma is húzóágazatnak számít Zalában, Zalaegerszeg legnagyobb adófizetője is egy bútoripari kellékeket gyártó és forgalmazó cég.

Beszámolt arról is, hogy a faipari inkubátorház működtetőinek elképzeléseihez hasonlóan a város is törekszik a kisvállalkozások felkarolására. Ezért döntött szerdán a közgyűlés arról, hogy a magyar önkormányzatok körében eddig még ismeretlen pénzügyi vállalkozást alapítanak, amely egyfajta kockázatitőke-társaságként kisebbségi tulajdont szerezve segítené tőkével a helyi cégeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.