Madártávlatból és belülről is bejárható lesz a vár

Háromdimenziós rekonstrukció készült a simontornyai várról, amelyet elsőként a szombati várnapon ismerhetnek meg az érdeklődők.

MNO
2011. 05. 19. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A művészettörténész és térinformatikus által készített rekonstrukció a környezetével együtt, madártávlatból mutatja be a várat, amelynek elpusztult északi szárnya virtuálisan belülről is bejárható lesz – mondta az MTI-nek K. Németh András, a vármúzeum igazgatója. A rekonstrukció elsősorban a XIII. században épült vár reneszánsz kori állapotával foglalkozik: akkor, a XVI. század elején készült el az épület képét ma is meghatározó kapu- és lépcsőtornya. A középkori előzményeket azért is nehéz hitelesen rekonstruálni, mert a XIII. századi lakótoronyból kevés falrészlet maradt fenn – jegyezte meg a múzeumigazgató.

Nagyméretű plakátokon a térinformatikai munka folyamatát időszaki kiállításon is bemutatják, sőt tervek szerint a múzeum honlapján szintén közzéteszik a rekonstrukció képeit. A vár napján, amelyet most első ízben hagyományteremtő szándékkal rendeznek Simontornyán, Müllner János (1870–1925) fotográfus a történelmi Magyarország várait ábrázoló fotóiból nyílik kiállítás. A tárlaton olyan kevéssé ismert építmények is láthatók, mint a Hont megyei Csábrágvarbók vagy a burgenlandi Városszalónak vára. A programban reneszánsz ételek kóstolója, a Simontornyai Hagyományőrző Egyesület harci bemutatója és az egykori simontornyai várúr, Lackfi István kalandjait idéző hőspróba is szerepel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.