Magyarország számára különösen fontos a kérdés + Képek

A kétoldalú kapcsolatokról egyeztetett szerdán Orbán Viktor magyar és Kim Hvang Sik dél-korai miniszterelnök Párizsban. A két ország vezetője a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megalakulása 50. évfordulójának ünnepségére érkezett a francia fővárosba.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786358" target="_blank"><strong>• Nézőpont Intézet: Orbán az elmúlt húsz év legjobb miniszterelnöke</strong></a>

MNO
2011. 05. 25. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet székházában folytatott félórás megbeszélésen magyar részről jelen volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is. A találkozó után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt közölte, hogy a két ország kormányfője kölcsönösen megállapította: a Magyarországon működő dél-koreai vállalatok általában elégedettek a gazdasági környezetükkel, s nem léteznek a két ország gazdasági együttműködését hátráltató panaszok.


Miután az Európai Parlament a közelmúltban megszavazta az Európai Unió és Dél-Korea közti szabadkereskedelmi megállapodást, hamarosan megnyílik a ratifikációs időszak az uniós országok számára. Ennek kapcsán Orbán Viktor koreai partnerének jelezte, hogy az Országgyűlés „gyors lesz” a ratifikációban, s személy szerint azt szeretné, ha európai partnerei is így tennének. Ez nemcsak európai érdek, hanem a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok szempontjából különösen fontos Magyarország számára – hangsúlyozta a szóvivő. A két miniszterelnök kitért arra is, hogy kulturális szempontból fontos előrelépés lesz, hogy az év második felében Budapesten megnyílik a koreai kulturális intézet.


A dél-koreai miniszterelnök elmondta, hogy hazája pályázni fog a 2018-as téli olimpia rendezési jogára. Orbán Viktor erről tájékoztatni fogja Schmitt Pál köztársasági elnököt, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter. A dél-koreai gazdaság Kim Hvan Sik értékelése szerint jelenleg jól teljesít. Ennek kapcsán Orbán Viktor úgy ítélte meg, hogy a közép-európai kilátások szintén kedvezők, s a válság előtti időszakhoz hasonlóan, a válság után is a térség lesz az európai növekedés motorja – mondta a szóvivő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.