Más országok követendő példaként tekinthetnek a magyar útra

Az elmúlt húsz év gyakorlatával szemben az ország mostani vezetése nem modellkövető magatartást választott – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel az Orbán-kormány elmúlt egy évéről szóló értékelésében. A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint emellett elengedhetetlen, hogy a kormányzat európai szövetségeseket is keressen magának a külföldi bírálatokkal szembeni eredményesebb küzdelem érdekében. Az ellenzéki pártokról szólva leszögezte: vezetési és identitásválsággal birkóznak.

MNO
2011. 05. 07. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a kormány mindent elkövet azért, hogy ne álljon elő az előző ciklusból ismert helyzet, amikor a parlamenti többség mellett nem volt társadalmi támogatottsága a szocialista kormányzó erőknek – húzta alá Mráz Ágoston Sámuel, hozzátéve: ezt alátámasztja a konzultációkra épülő kormányzás is. A vezető elemző a kormány egyéves munkájáról szóló értékelésében kiemelte, hogy minden közvélemény-kutatási adat azt mutatja, hogy a többség szerint az elmúlt esztendőben jó irányba változott az ország.

Ma már nincs következmények nélküli ország

A Fidesz–KDNP-kormány sajátos utak, egyedi magyar megoldások megtalálására törekszik a gazdaság, a társadalom, vagy épp a külpolitika terén. Az elmúlt húsz év gyakorlatával szemben az ország mostani vezetése nem modellkövető, hanem modellteremtő stratégiát választott – vélekedik a vezető elemző. Mint mondta, minden esély megvan arra, hogy később más országok követendő mintaként tekintsenek a most kirajzolódó magyar útra. Példaként említette a nyugdíjrendszer átalakítását, a munka középpontba állítását, a takarékos közpénzszemléletet vagy a felelősség kultúrája felé tett lépéseket. Tény, hogy ma már nem szokás „következmények nélküli országról” beszélni – olvasható a nagyobbik kormánypárt honlapján közzétett értékelésben.

Mráz Ágoston Sámuel kiemelte, egyre többen tekintenek fontos korszakhatárként a tavalyi országgyűlési választásokra. Ezt jól érzékelteti a kettős állampolgárság intézményének bevezetése is. Véleménye szerint ez az intézkedés – amellett, hogy lezárta a 2004. december 5-i népszavazással fémjelzett időszakot – gyors, jól érzékelhető változást jelez, és a határon túli magyaroknak megadott állampolgársággal sikerült kifogni a szelet a radikális jobboldal vitorlájából is.

Keresztény gyökerek

A Nézőpont Intézet elemzője hangsúlyozta azt is, hogy az előző évek gyakorlatával szemben, a Fidesz–KDNP-kormány törekszik a kereszténységhez való viszony újrafogalmazására is. Véleménye szerint ezzel a témával nagyon szemérmesen bánik a mai nyugati világ, a többség a francia gyökerű, szekuláris megközelítést érzi a magáénak. Az új kormány azonban láthatóan szakítani akar a magán- és a közszféra mesterkélt különválasztásával. A kereszténység szerepének elismerése, a közös Isten-hit nyilvános megvallása, az ezen alapuló világkép felvállalása akár pártpolitikai táborokon túlmutató identitáserősítő tényező lehet. Ezzel nincs egyedül a magyar kormány: az Isten-hit nyilvános megvallása az amerikai politikai kultúrában természetes. Természetesen mindez azonban a vallással kapcsolatos magánügyeket nem érinti, sem ott, sem itt – szögezte le.

Szövetségesek

Az Orbán-kormány elmúlt egyéves munkájának fontos mérföldköve volt a médiatörvény megalkotása és elfogadása. A törvény körül kialakult nemzetközi visszhangról szólva Mráz Ágoston Sámuel kifejtette: a kormányzat nem tudott mit kezdeni a váratlan, hirtelen jött nemzetközi támadással. – Lehet szeretni vagy nem szeretni, de mindenképp tényként kell elfogadni, hogy a magyarországi politikai erőviszonyok miatt a baloldal európai szövetségeseket fog keresni magának a jövőben is, és kívülről próbálja kritizálni a kormányt, azzal próbálja felerősíteni a saját, a többség számára hiteltelen kritikáját. Ezért aztán a kormánynak még inkább törekednie kell arra, hogy legyenek európai szövetségesei – húzta alá.

Az elemző szerint az új alaptörvény üzenetét sikerült „európai nyelven” megfogalmazni, legyen szó a szigorú közpénzügyi részről vagy az Európai Alapjogi Chartára való hivatkozásról.

Nehezített pályán

Az Orbán-kormány kétségkívül nehezített pályán mozog: miközben viszi a hazai ügyeket, nap-nap után szembesül a költségvetés drámai helyzetével, az EU-elnökség feladataival is meg kell birkóznia – ismerte el Mráz Ágoston Sámuel, a kormányzás helyzetét az előző ciklussal összevetve. Ugyanakkor hozzáfűzte: ha egy országot valóban kormányoznak, a jövő szempontjából fontos döntéseket hoznak, elkerülhetetlen, hogy ez a folyamat belföldi és külföldi konfliktusokkal járjon.

Az ellenzéki pártok szerepéről szólva úgy nyilatkozott: keresik a fogást a kormánypártokon, de súlyos identitás- és vezetési válsággal küzdenek. A Gyurcsány-Mesterházy-küzdelem lassan szappanoperává válik, amely legoptimistábbak szerint is legalább 2012 nyaráig, az MSZP pártkongresszusáig eltarthat – mondta. Véleménye szerint az LMP és a Jobbik beszorulni látszik a parlamentbe azáltal, hogy nem tudtak országos szervezetet kiépíteni az önkormányzati választásokra.

Mindhárom párt esetében az az ember érzése, hogy arra várnak, hogy a kormány valami nagy hibát kövessen el, olyat, amitől valóban visszaesik a társadalmi támogatottsága – jelentette ki a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.