Másfél év börtön az uniós tisztviselőnek

Korrupcióért 18 hónapi börtönre ítélte egy belga bíróság az Európai Unió ukrajnai delegációjának egy régebbi tagját – jelentette be csütörtökön az EU csalásellenes hivatala, az OLAF.

MNO
2011. 05. 12. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meg nem nevezett férfi a múlt évtized közepén uniós pályázatok lebonyolításában vett részt a kelet-európai országban, és az ítélet szerint több esetben jutalékot kért a pályázóktól a részvételért. A tenderek a volt szovjet tagállamokban a rendszerváltást segíteni hivatott Tacis-program keretében zajlottak, volt köztük olyan is, amely a csernobili atomerőművel kapcsolatos biztonsági munkálatokra vonatkozott.

A jutalék esetenként milliós nagyságrendűre rúgott, ugyanakkor az OLAF leszögezte, hogy az uniós költségvetést nem érte kár. A korrupt tisztviselőt – akit most ötezer eurós pénzbüntetéssel is sújtottak – 2006-ban őrizetbe vették, és később elbocsátották az Európai Bizottságtól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.