Még Jack Sparrow sem élhet örökké + Videó

Új rendezővel és Keira Knightley helyett Penélope Cruzzal keresi az ifjúság forrását Jack Sparrow. A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken a saga előző három részéből összerakott mix, mely a 3D ellenére sem lesz az elődjeihez hasonló durranás. Viszont vannak benne gyilkos hableányok.

Bittner Levente
2011. 05. 20. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2003-ban Johnny Depp először botorkált végig kalózjelmezben a vásznon, elkerülhetetlenül érkezett a siker. Gore Verbinski ezt követően még kétszer adta rá Jack Sparrow jelmezét, hogy együtt kalandozzon Orlando Bloommal és Keira Knightley-val, valamint az állandóan keresett hajóval, a Fekete Gyönggyel.

A negyedik részre Rob Marschall (Chicago, Egy gésa emlékiratai) ülhetett a direktori székbe, Depp játszótársai közül is csak Geoffrey Rush (Barboosa kapitány) és Kevin McNally (Gibbs) maradt. No meg persze a Gyöngy, igaz palackba zárva. A harmadik rész úgy ért véget, hogy Jack az ifjúság forrásának keresésére indult. Az új rész ezt követően veszi fel újra az elvesztett fonalat, hiszen másoknak is fontos e „kincs”. Felbukkan egy nő Sparrow múltjából, Angelica (Penélope Cruz) – akit azonban nem régi kapcsolatuk felmelegítése érdekel. A félelmetes kalózkapitánnyal, Feketeszakállal (Ian McShane) a forrást keresik, így szükségük van a főhős segítségére. Versenyfutásba kezd velük az angol korona szolgálatába állt Barboosa is, valamint a spanyol királyság is. De az ellenérdekelt feleknek nem csak egymással gyűlik meg a bajuk, kedves kis hableányok helyett gyilkos sellők is keresztezik tengeren és szárazföldön folytatott útjukat.

A filmben az előző részekhez hasonlóan ezúttal is hangsúlyos szerepet játszik a humor. Sparrow mára már legendás botorkálása, a jókor elsütött beszólások most is ülnek, viszont nehezen tudunk szabadulni a déja vu érzéstől – mintha ugyanezeket már láttuk-hallottuk volna. Hasonlót mondhatunk az akciójelenetekről is. Ezúttal is van raktárban, gerendákon kardozás, köteleken mászás, szakadékba nézés és barlangi csata, valamint élőhalottakkal való küzdelem. A látványra nem lehet panasz, szép képeket kapunk, a 3D viszont alig érzékelhető, talán két jelenetben ad hozzá pluszélményt a filmhez. És hát a történet! Az előzményfilmek fordulatosabb meséje után ezúttal meglehetősen egyenes vonalú cselekményt kapunk, melyből egyszercsak eltűnik a tét és vele együtt a feszültség. Ettől még szórakoztató marad a mozi, nem alszunk el a kényelmes fotelben, csak a hiányérzetünk erősödik – valamint az az érzés, hogy a 137 perces játékidő helyett ezúttal elég lett volna fél órával kevesebb is.

A színészek közül Johnny Depp rutinból hozza a szokásos figurát, még mindig jól áll neki a szemétkedés és a mókázás is, csak ezúttal a korábbiaknál kevesebb lehetősége van játszani. Penélope Cruz is nagyon él a vásznon, közös jeleneteik a film talán legjobb részei. Erős karakter a velejéig gonosz Feketeszakállt alakító Ian McShane (Deadwood) is, csakúgy mint a ravasz Barboosát játszó Geoffrey Rush. A többiek a hosszú játékidő ellenére sem tudnak sokat hozzátenni a mozihoz, a fiatal lelkész szerepét kapó Sam Claflin Orlando Bloom kissé nyálas figuráját hozza.

Bár az Ismeretlen vizeken nem unalmas film, a nagy mozis átlaghoz képest pedig mindenképpen az ajánlható kategóriába tartozik – az előző részek után mégis azok újramixelt, kilúgozott változataként hat. Így kár lenne tovább folytatni a sagát, persze hacsak nem sikerül valami gyökeresen újat kitalálni a következő években.



A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken
színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 137 perc, 2011

rendező: Rob Marshall
író: Tim Powers
forgatókönyvíró: Ted Elliott, Terry Rossio, Stuart Beattie, Jay Wolpert
vágó: David Brenner, Michael Kahn, Wyatt Smith
zeneszerző: Hans Zimmer
producer: Jerry Bruckheimer

szereplők:
Johnny Depp (Jack Sparrow)
Penélope Cruz (Angelica)
Geoffrey Rush (Barbossa)
Ian McShane (Feketeszakáll)
Kevin McNally (Gibbs)
Sam Claflin (Philip)
Astrid Berges-Frisbey (Sziréna)
Stephen Graham (Scrum)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.