Megint szárnyal a skandináv tökély

Javuló értékesítési adatokkal zárta az elmúlt pénzügyi évet a Volvo Car Corporation, amely az idei első negyedévben is növelte eladásait mind világviszonylatban, mind Magyarországon – olvasható a Volvo Autó Hungária által az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámolóban.

MNO
2011. 05. 18. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Volvo Car Corporation a 2010-es január-decemberi pénzügyi évében 113 milliárd svéd korona értékesítői árbevételre tett szert, 17,4 milliárd koronával többre, mint egy évvel korábban. Kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredménye 2,340 milliárd svéd korona lett, 7,525 milliárddal magasabb az előző évinél. Eladásait 11,6 százalékkal 373 525 autóra növelte a 2009-es 334 808-ról.

Kínában tavaly 36,2 százalékkal, Észak-Európában 29 százalékkal, Európa többi részén pedig 10,4 százalékkal nőttek a Volvo eladásai. Az Egyesült Államokban 53 952 Volvo gépkocsi talált gazdára tavaly, 12,2 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Az idei első negyedévben a Volvo Car Corporation 640 millió svéd korona kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredményt ért el, 280 millió koronával magasabbat a 2010 első negyedévinél. Eladásait 13,7 százalékkal tudta növelni az első negyedévben, összesen 106 827 személygépkocsit adott el. Az eladások Észak-Európában 22,9 százalékkal, Kínában 10,5 százalékkal, Észak-Amerikában 9,1 százalékkal, Európában 9,7 százalékkal, a többi térségben együttesen 27,6 százalékkal emelkedtek.

Magyarországon a Volvo Car Hungária 332 autót adott el az idei első negyedévben, 52,3 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban. Az idén a Volvo eladásainak további növekedésére számít, bár kilátásait beárnyékolja a devizaárfolyam-ingadozások és a nyersanyagárak alakulása által támasztott kockázat.

A Volvo növelni készül gyártási darabszámát a torslandai és a ghenti üzemekben, emellett az idén mintegy 1200 főt tervez felvenni főként kutatási és fejlesztési területekre. Kínában egy új üzemet épít a Volvo Csengtu városában, Sanghajban pedig igazgatási központot létesít, valamint bővíti és erősíti márkakereskedői hálózatát is az országban.

A Volvo Car Corporation a kínai Geely Automobile Holdings Ltd. autógyár anyavállalata, a Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd. tulajdonában van. A kínai ipari holding tavaly augusztusban vásárolta meg a svéd autógyárat akkori tulajdonosától, az amerikai Ford Motor Co. autógyártól 1,3 milliárd dollár készpénz és 200 millió dollárnyi új részvény ellenében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.