Mégis a „kedves vezető” utazott?

Korábbi dél-koreai médiajelentésekkel ellentétben nem Kim Dzsong Un, az észak-koreai vezető legkisebb fia és kiszemelt utóda, hanem maga Kim Dzsong Il utazott pénteken Kínába – közölte a dél-koreai YTN televízió.

MNO
2011. 05. 20. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanez a csatorna és az MBC tévé néhány órával ezelőtt még arról számolt be, hogy Kim Dzsong Un különvonata a reggeli órákban lépte a határt Tumen kínai városnál, majd Csilinbe (Jilin) utazott, és ezzel először tesz hivatalos látogatást apja nélkül külföldön.Olyan találgatások kaptak szárnyra, hogy az ifjabbik Kim „önálló” útja a hatalomgyakorlásra való felkészítésének fontos eleme. Az újabb jelentések viszont arról szólnak, hogy az észak-koreai rezsim vezetője érkezett Kínába, s egyelőre nem világos, hogy fia is vele tartott-e.

Az YTN szerint Mutancsiang (Mudanjiang) városában látták Kim Dzsog Ilt belépni egy szállodába. Ezt a hírt az MBC is közölte. Kim Dzsong Il legutóbb tavaly szeptemberben járt Kínában, és akkor Peking – a dél-koreai titkosszolgálatok szerint – jóváhagyta a phenjani „utódlási folyamatot”. Kim Dzsong Il mostani útját összefüggésbe hozzák azokkal az útépítésekkel, amelyeket Tumen környékén a két ország közösen folytatott. A kínai, valamint észak-koreai településeket összekötő utak ünnepélyes átadására május végén kerülhet sor.

A Csoszun Ilbo című dél-koreai lap honlapján azt az értesülését közölte, hogy Kim Dzsong Il vagy fia részt vehet az átadási ünnepségen. Az észak-koreai rezsim a harmadik generációs vezetésváltásra készül, bár az utódlási folyamat az elmúlt hónapokban lelassult, mert az évek óta nagybeteg „kedves vezető” egészségi állapotában javulás állt be.

A 69 éves Kim Dzsong Il apjának, a rendszeralapító Kim Ir Szennek az 1994-ben bekövetkezett halála után került hatalomra, amelyet – ha eljön az ideje – legkisebb fiának ad tovább.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.